Armata şi poliţia ecuadoriană au recăpătat, duminică, controlul asupra mai multor închisori şi au eliberat peste 200 de angajaţi din închisori ţinuţi ostatici de către răzvrătiţi, readucând ţara la un anumit grad de normalitate după o săptămână de haos, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe fondul "războiului" deschis din ultimele zile între bandele criminale legate de traficul de droguri şi forţele de securitate, armata a difuzat imagini care arată sute de deţinuţi aliniaţi cu mâinile pe cap, cu pieptul gol sau în lenjerie intimă, ţinuţi sub ameninţarea armelor de către soldaţi.

Strict supravegheaţi de soldaţi, deţinuţii erau obligaţi să cânte imnul naţional în rânduri strânse, sub drapelul ecuadorian.

Potrivit generalului Pablo Velasco, "controlul a fost restabilit în şase centre de detenţie", iar o operaţiune este "în curs de desfăşurare" într-o ultimă închisoare din provincia sudică Cotopaxi.

"Nu a existat niciun acord (...), intervenţia militară a venit după ce ostaticii au fost eliberaţi", a declarat generalul Velasco.

Această operaţiune la nivel naţional a fost lansată la câteva ore după anunţul eliberării celor 136 de gardieni şi a altor funcţionari publici luaţi ostatici de către răzvrătiţi.

Administraţia penitenciarelor (SNAI) anunţase că "acţiunea comună a poliţiei şi a armatei a permis eliberarea tuturor ostaticilor care erau reţinuţi în diferite închisori din ţară".

Cu toate acestea, potrivit ultimului comunicat difuzat duminică seara, numărul deţinuţilor eliberaţi a ajuns la 201.

Preşedintele Daniel Noboa a salutat "eliberarea" ostaticilor de pe X şi a declarat că va "continua să lucreze pentru restabilirea păcii".

Imaginile difuzate de poliţie îi arătau pe gardieni, mulţi dintre ei femei, în lacrimi, epuizaţi şi susţinuţi de colegii lor la scurt timp după eliberare.

Timp de o săptămână, ostaticii, cu cuţite la gât sau cu pistoale la cap, au făcut apel la ajutor şi reţinere la autorităţi în videoclipuri postate pe internet. Cel puţin doi dintre ei, dintre care unul a fost spânzurat, au fost executaţi de către răzvrătiţi, potrivit unor imagini atroce.

Sâmbătă, SNAI a anunţat moartea unui gardian în confruntări cu deţinuţii în provincia El Oro (sud-vestică, la graniţa cu Peru), ceea ce ridică la 19 numărul total de morţi în urma unei săptămâni de teroare, inclusiv civili, gardieni de închisoare, poliţişti şi deţinuţi, potrivit ultimelor cifre oficiale.

- Revenire la normal -

Pe tot parcursul luării de ostatici, administraţia penitenciarelor a dat foarte puţine detalii, forţele de securitate confruntându-se cu deţinuţii răzvrătiţi în unele penitenciare şi negociind în altele.

Aproximativ patruzeci de funcţionari de penitenciare au fost eliberaţi sâmbătă, autorităţile menţionând medierea Bisericii Catolice.

Anunţul evadării, la 7 ianuarie, din complexul din Guayaquil (sud-vest) a temutului lider al grupării Choneros, Adolfo Macias, alias "Fito", a declanşat un val de revolte şi luări de ostatici în cel puţin cinci închisori, atacuri asupra forţelor de securitate şi alte acte menite să răspândească teroarea.

Preşedintele Daniel Noboa a declarat stare de urgenţă şi a ordonat armatei să neutralizeze aceste bande criminale, considerate acum "terorişti".

Peste 22.400 de soldaţi au fost desfăşuraţi, cu patrule terestre, aeriene şi maritime, şi a fost impusă starea de asediu.

După un val de panică în tot Ecuadorul provocat de atacul în direct de marţi asupra studiourilor unui canal public de televiziune din Guayaquil, epicentrul violenţelor legate de traficul de droguri, situaţia a revenit la o relativă normalitate.

Cândva un paradis al păcii, Ecuadorul a devenit în ultimii ani un centru de transport pentru cocaina produsă în ţările vecine Columbia şi Peru.

Traficanţii de droguri şi-au impus treptat legea în această ţară, care a fost lăsată în voia violenţei bandelor criminale. Închisorile ecuadoriene, supraaglomerate şi conduse de bande, sunt în mod regulat scena unor masacre între bande rivale: Choneros (de la Chone, un oraş din vestul Ecuadorului), Tiguerones (Tigri), Lobos (Lupi) şi Aguilas (Vulturi).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.