Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a afirmat că în alegerile prezidenţiale din Rusia nu au existat opţiuni reale şi că scrutinul a fost marcat de presiuni asupra criticilor puterii, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O alegere fără o competiţie reală, aşa cum am văzut aici, nu reprezintă o alegere reală”, a spus OSCE într-un comunicat, adăugând că restricţiile privind libertăţile fundamentale şi înregistrarea candidaţilor au limitat spaţiul interacţiunii politice.

OSCE a făcut constatările după ce preşedintele Vladimir Putin a câştigat 76,69% dintre voturi într-o victorie clară duminică, urmând să conducă Rusia pentru încă şase ani.

Criticii lui Putin, inclusiv liderul opoziţiei Alexei Navalny, căruia i-a fost interzis să candideze, au spus că au avut loc fraude electorale la scară largă şi că observatorii au putut vedea cum oamenii au fost aduşi cu autobuzele la secţiile de votare de angajatori.

Comisia Centrală Electorală a anunţat luni dimineaţă că nu a primit nicio plângere privind o încălcare gravă a legii.

Dar OSCE a spus că drepturile politice şi libertăţi fundamentale precum cele privind adunările publice, dreptul de asociere şi libera  exprimare au fost limitate în Rusia din 2012 şi că unii activişti care au pus la îndoială legitimitatea alegerilor au fost reţinuţi.

„Observatorii au notat o varietate de măsuri, unele dintre ele implicând o presiune nepotrivită asupra votanţilor, care a avut ca scop creşterea prezenţei la vot. O presiune constantă asupra societăţii civile, absenţa criticii în presă şi eforturile de a ridica prezenţa la vot au caracterizat aceste alegeri ... În timp ce preşedintele în funcţie nu a participat la dezbateri sau în campanie, prezenţa lui a fost dominantă datorită acoperirii în detaliu a activităţilor sale politice de către presă”, a spus OSCE.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.