Curtea Supremă din Hong Kong a restabilit joi o condamnare la 15 luni de închisoare a apărătoarei libertăţilor civile Chow Hang-tung, care a îndemnat la participare la o adunare în memoria înăbuşirii în sânge a revoltei studenţilor din Piaţa Tianamen din Beijing în 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până în 2020, în fiecare an avea loc un priveghi în memoria victimelor represiunii sângeroase a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, la 4 iunie 1989, în Piaţa Tianamen, la Beijing.

O condamnare în prima instanţă, în 2022, a fost invalidată, iar cazul a ajuns în faţa membrilor jurisdicţiei supreme din Hong Kong.

Acest priveghi a fost interzis după ce Beijingul a impus o lege a ”securităţii naţionale” menită să înăbuşe orice opoziţie în fosta colonie britanică.

Chow Hang-tung, o membră a Alianţei Hong Kongului - care a organizat acest priveghi timp de 30 de ani şi care a fost dizolvată -, este încarcerată, în prezent, în alt dosar.

Ea a fost condamnată la începutul lui 2022 la 15 luni de închisoare.

Această primă instanţă o pedepsea cu privire la articole în care activista îşi manifesta intenţia de a se duce la priveghi cu o lumânare şi cerea populaţiei să o urmeze.

”INCITARE LA SUVERSIUNE”

Această condamnare a fost invalidată, la sfârşitul lui 2022, de către o Curte de Apel, după ce apărarea a pus în discuţie responsabilitatea poliţiei în interzicerea adunării.

Însă această hotărâre a fost atacată de către parchet la jurisdicţia supremă.

Judecătorii Curţii Supreme au deliberat în favoarea acuzării şi au restabilit condamnarea activistei.

”Autoritatea unei interdicţii ar fi slăbită, dacă un acuzat poate pune în discuţie validitatea interdicţiei în cadrul unei proceduri penale”, a motivat preşedintele Curţii Supreme, Andrew Cheung.

Chow Hang-tung, în vârstă de 39 de ani, se află în detenţie de trei ani. Ea a fost acuzată de ”incitare la subversiune”, o faptă pasibilă de o pedeapsă de zece ani de închioare în cadrul legii ”securităţii naţionale”.

Jusrtiţia i-a refuzat, în decembrie, o cerere de eliberare pe cauţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.