Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis să menţină starea de alertă maximă pentru variola maimuţei, în pofida unei scăderi notabile a cazurilor în cele mai afectate ţări din Europa şi America, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei publicat marţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul de Urgenţă al OMS a precizat că, deşi situaţia s-a îmbunătăţit în lupta contra focarelor, există încă ”motive de îngrijorare”, în special din cauza noilor infecţii în unele ţări, dar şi din cauza lipsei de resurse în ţările sărace sau a riscului de stigmatizare a populaţiilor aflate în pericol, subliniază comunicatul de presă al grupului de experţi, care s-a întrunit pe 20 octombrie.


Urgenţa de sănătate publică de interes internaţional - cel mai înalt nivel de alertă de sănătate al OMS - a fost declarată la 23 iulie de directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Boala, care este endemică în unele ţări din Africa de Vest, se caracterizează prin erupţii cutanate, care pot apărea pe organele genitale sau în cavitatea bucală şi pot fi însoţite de accese de febră, dureri de gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

Începând cu luna mai, autorităţile sanitare au observat focare în Europa şi Statele Unite. În cele mai multe cazuri, cazurile înregistrate până în prezent au fost cu precădere în rândul bărbaţilor relativ tineri care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Cu toate acestea, atât femei, cât şi copii (aflaţi în afara zonei endemice) au contractat boala.

Până la 31 octombrie, s-au înregistrat 77.264 de cazuri în 103 ţări, dintre care 36 s-au soldat cu deces. În săptămâna 24-30 octombrie, numărul cazurilor a scăzut la nivel mondial cu 40,7%.

Majoritatea noilor infecţii din ultima lună au avut loc în America (88,7%) şi în regiunea europeană a OMS, care include 53 de ţări (7,7%).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.