Cei 27 au făcut bloc împotriva premierului ungar suveranist Viktor Orban, după ce Budapesta a adoptat o lege pe care au denunţat-o drept contrară valorilor Uniunii Europene (UE), la un summit european de două zile care s-a încheiat vineri şi care a permis definirea unei noi strategii împotriva Moscovei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un schimb de replici - extrem de animat, potrivit mai multor participanţi la reuniune -, premierul olandez Mark Rutte l-a somat joi seara pe omologul său ungar Viktor Orban să respecte drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor, persoanelor queer, intersexuale şi asexuale (LGBTQIA) sau să părăsească Uniunea Europeană.

”I-am spus «opriţi asta. Trebuie să abrogaţi această lege, iar dacă asta nu vă convine, ceea ce înseamnă că valorile europene nu sunt şi ale voastre, atunci trebuie să vă gândiţi la pertinenţa de a rămâne în Uniunea Euroepană”, a declarat Rutte presei vineri.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat această lege - care interzice ”reprezentarea şi promovarea” homosexualităţii şi transsexualităţii în rândul persoanelor în vârstă de pnă la 18 ani în spaţiul public - drept un ”pas înapoi teribil”.

Macron consideră că este vorba despre o ”problemă existenţială pentru Europa”, despre o ”bătăţie culturală, de civilizaţie, pe care trebuie să o purtăm”, însă nu este de acord ca Ungaria să părăsească UE.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, care consideră legea drept ”ruşinoasă”, a însărcinat Bruxellesul să reflecteze la măsuri pre care să le impună Ungariei.

Emmanuel Macron a anunţat că susţine ”deplin procedura juridică declanşată”.

RELANSARE ECONOMICĂ SOLIDĂ DUPĂ CRIZĂ

Premierul luxemburghez Xavier Bettel - care îşi recunoaşte în mod public homosexulitatea - a apreciat că Ungaria este necesar să fie vizată de o nouă procedură europeană în vederea unei restrângeri a finanţărilor europene vizând ţări care nu respectă statul de drept.

”De cele mai multe ori banii sunt mai convingători decât vorbele”, a subliniat liderul luxemburghez.

El a precizat că doar Polonia şi Slovenia au susţinut Ungaria în această discuţie.

În afară de dosarul ungar, Cei 27 au definit în cadrul summitului o nouă strategie în relaţiile cu Rusia.

”Am convenit asupra importanţei de a menţine o abordare unificată (...) şi de a avea totodată o abordare voluntaristă şi planificată şi nu de a ceda în vreun fel reacţiei sistematice, provocărilor sau agresiunilor”, a anunţat în conferinţa sa de presă de după reuniune Emmanuel Macron.

”Mă felicit cu privire la faptul că noi am ieşit din pura logică reactivă, (care este) ineficientă”, a declarat el, exprimându-şi speranţa ca Cei 27 ”să consolideze acest progres”.

Vineri dimineaţa a fost consacrată problemelor economice şi unui bilanţ al planului european de relansare economică postcovid în valoare de 750 de miliarde de euro, intitulat "Next Generation EU".

Un summit al zonei euro a stabilit, după aceea că reacţia UE şi statelor membre în susţinerea economiilor lor afectate de criza sanitară a ”pregătit terenul unei relansări solide, inclusive şi durabile în urma crizei covid-19”.

Într-o declaraţie adoptată la finalul acestui summit, liderii zonei euro îşi reafirmăă angajamentul de a acţiona în vederea unor progrese ale Uniunii Bancare şi Uniunii Pieţelor de Capital.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.