Centrul financiar chinez Shanghai a anunţat duminică că va închide oraşul în două etape, în vederea efectuării testării locuitorilor pentru Covid-19 pe parcursul unei perioade de nouă zile, după ce a raportat un nou record zilnic pentru infecţii asimptomatice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au spus că vor împărţi Shanghai-ul în două pentru această testare, folosindu-se ca referinţă râul Huangpu, care trece prin oraş.

Districtele din estul râului şi unele din vestul acestuia vor fi închise pentru testarea locuitorilor între 28 martie şi 1 aprilie.

Zonele rămase vor fi închise pentru testarea populaţiei între 1 şi 5 aprilie.

Transportul public, inclusiv serviciile de transport la cerere, în aceste zone vor fi suspendate în perioada carantinei, a declarat guvernul oraşului pe contul său oficial  de pe reţeaua de socializare WeChat, adăugând că vehiculele neaprobate nu vor fi permise pe drumuri.

De asemenea, guvernul a mai spus că toate firmele şi fabricile vor suspenda producţia sau vor lucra de la distanţă în timpul carantinei, cu excepţia celor implicaţi în oferirea de servicii publice sau furnizarea de alimente.

”Publicului i se cere să sprijine, să înţeleagă şi să coopereze cu activitatea oraşului de prevenire şi control al epidemiei şi să participe la testare într-o manieră ordonată”, a adăugat guvernul.

Shanghai s-a luptat cu o nouă creştere a cazurilor de Covid-19 de aproape o lună, iar sâmbătă a raportat cel mai mare număr zilnic de cazuri de la retragerea epidemiei iniţiale din China.

Oraşul a înregistrat 2.631 de cazuri noi asimptomatice, care au reprezentat aproape 60% din totalul cazurilor asimptomatice noi din China în acea zi, plus 47 de cazuri noi cu simptome.

În timp ce numărul cazurilor din Shanghai rămâne modest în raport cu standardele globale, oraşul cu 26 de milioane de locuitori a devenit un teren de testare pentru strategia ”zero-Covid” a Chinei, care încearcă să pună sub control varianta extrem de infecţioasă Omicron.

Autorităţile din Shanghai s-au opus anterior unei blocări ample a oraşului pentru a evita destabilizarea economiei sale şi au optat pentru o abordare mai personalizată, care implică monitorizarea cartierelor unul câte unul.

Oraşul găzduieşte fabrici aparţinând unor companii precum Tesla, Volkswagen şi cel mai mare producător de cipuri din ţară SMIC, precum şi sediul central al multor companii internaţionale din China continentală.

Bursa de Valori din Shanghai a anunţat duminică că va lucra pentru a menţine funcţionarea constantă a pieţelor de capital în această perioadă ”specială” de control al virusului.

Bursa va continua să verifice planurile de vânzare de acţiuni ale companiilor care doresc să se listeze pe piaţa STAR axată pe tehnologie, să consolideze comunicaţiile online cu emitenţii şi subscriitorii şi să ofere servicii gratuite pentru ceremoniile virtuale de debut.

Bursa va permite, de asemenea, companiilor listate să întârzie depunerea rapoartelor lor trimestriale sau anuale dacă sunt afectate de restricţiile pandemice şi va accelera aprobările de emitere de obligaţiuni pentru companiile afectate de virus, a adăugat acesta.

 Peste 14 milioane de locuitori din Shanghai au făcut teste cu antigen, a declarat duminică Comisia Municipală de Sănătate din Shanghai. Dar unii roameni au criticat ciclurile aparent nesfârşite de testare şi despre abordarea fragmentară a încheierii lanţurilor de transmisie, unii spunând că costul zero-Covid a devenit prea mare.

Frustrarile au fost resimţite şi în altă parte a Chinei. La începutul acestei luni, în imaginile distribuite pe reţelele de socializare, o mulţime de oameni din oraşul Shenyang din nord-estul ţării s-au lovit de ferestrele unei pieţe de îmbrăcăminte în timp ce strigau frustraţi de încă o rundă de teste pentru Covid-19.

China a raportat un total de 4.448 de noi infecţii asimptomatice pe 26 martie, în creştere faţă de 4.430 cu o zi mai devreme, inclusiv 1.007 cazuri noi în provincia de nord-est Jilin, în prezent aflată în carantină.

Ţara a raportat 1.254 de noi cazuri confirmate cu simptome, în scădere faţă de 1.335 cu o zi mai devreme.

Dintre cazurile noi, 1.217 au fost transmise local, faţă de 1.280 cu o zi mai devreme. Nu au fost raportate decese pe 26 martie, lăsând numărul morţilor la 4.638. Până pe 26 martie, China continentală confirmase 143.240 de cazuri de Covid-19.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.