Reprezentanţii opoziţiei siriene au evitat joi după-amiază să-l felicite pe preşedintele Bashar al-Assad pentru recucerirea Palmirei din mâinile jihadiştilor Statului Islamic, susţinând că luptele din oraşul antic se aseamănă cu un show ”Tom şi Jerry”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este a doua oară când vedem această predare şi cu siguranţă este utilizată în scopuri politice. Dacă vrem să urmărim jocul dintre Assad şi Palmira, ar fi ca şi cum ne-am uita la Tom şi Jerry”, a declarat negociatorul-şef al opoziţiei siriene de la Geneva, Nasr al-Hariri.

Armata siriană a reuşit să elibere complet, cu ajutorul forţelor aeriene ruse, oraşul antic Palmira, care a fost în ultimele trei luni sub ocupaţia jihadiştilor Statului Islamic.

Jihadiştii Statului Islamic au capturat de două ori în ultimii şase ani oraşul Palmira, care găzduieşte o serie de ruine antice incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

De asemenea, militanţii au distrus mai multe monumente antice în timpul celor două ocupaţii - distrugerea fiind condamnată drept crimă de război de către Naţiunile Unite.

De-a lungul perioadei de ocupaţie, presa şi comunitatea internaţională au anunţat, printre altele, demolarea unui templu vechi de 2.000 de ani şi a arcului de triumf roman, ambele capodopere ale arhitecurii antice. 

Între timp, amfiteatrul antic a fost folosit ca spaţiu pentru execuţii publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.