Grupul ultraconservator german Werteunion (Uniunea Valorilor) a anunţat sâmbătă că a decis, după o adunare generală, să se despartă de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a fostului cancelar Angela Merkel şi de Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliatul său regional din Bavaria, şi să înfiinţeze un partid politic nou, ceea ce contribuie şi mai mult la fragmentarea peisajului politic din această ţară, care până acum era stabil, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu largă majoritate, membrii grupului conservator i-au acordat liderului Hans-Georg Maassen, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise desfăşurate în oraşul Erfurt, un mandat pentru a iniţia fondarea unui partid "conservator-liberal", potrivit unui comunicat al grupului. Maassen este un fost oficial din domeniul securităţii interne, popular printre alegătorii anti-imigraţie.

"Cu o largă majoritate, membrii Werteunion au votat pentru crearea unui partid cu acelaşi nume", a declarat Hans-Georg Maassen. "Partidul ar putea concura deja la alegerile regionale din estul Germaniei şi ar putea lucra cu toate partidele (...) care sunt pregătite pentru o schimbare politică în Germania", a adăugat el, neexcluzând o colaborare cu partidul naţionalist de dreapta AfD, foarte contestat în Germania în acest moment.

Partidul Werteunion va fi fondat rapid pentru a putea participa la alegerile de stat din Turingia, Saxonia şi Mecklenburg-Pomerania de Vest din septembrie. Mişcarea politică ar putea lua naştere chiar în februarie, potrivit unor surse.

Werteunion a fost înfiinţată în 2017 de un grup de membri ai CDU şi CSU care se opuneau politicilor Angelei Merkel, în special în ceea ce priveşte primirea a sute de mii de imigranţi ilegali în Germania.

Hans-Georg Maassen este un fost şef al serviciilor de informaţii interne germane, care a fost forţat să demisioneze în 2018 după comentarii nefavorabile imigraţiei.

Noul partid a declarat că va avea aproximativ 4.000 de membri, majoritatea din CDU şi CSU.

UN PEISAJ POLITIC TOT MAI FRAGMENTAT, CU SPECTRUL ASCENSIUNII EXTREMEI DREAPTA

Odată cu crearea de noi partide, peisajul politic din Germania riscă să se divizeze şi mai mult după formarea Alternative for Deutschland (AfD, Alternativa pentru Germania), în urmă cu 11 ani, care a luat voturi de la greii tradiţionali ai spectrului politic, SPD (social-democraţi) şi CDU (conservatori).

Sahra Wagenknecht, o figură cunoscută în extrema stângă germană, şi-a lansat şi ea propriul partid la începutul lunii ianuarie.

Foarte contestat, AfD, partid anti-imigraţie, conduce în sondajele de opinie în trei alegeri regionale din estul ţării, unde are cei mai mulţi susţinători. Principalele partide, CDU şi SPD-ul cancelarului Olaf Scholz, au exclus orice coaliţie cu AfD.

Anunţul vine în contextul în care AfD se află în centrul atenţiei de la dezvăluirile potrivit cărora unii dintre membrii săi au participat în noiembrie la o întâlnire pe tema deportării în masă a imigranţilor şi a cetăţenilor germani de origine străină "neasimilată".

Pe de altă parte, şi doi membri ai Werteunion au participat la reuniunea de la Potsdam, dezvăluită de publicaţia germană de investigaţii Correctiv. La rândul său, AfD a confirmat prezenţa membrilor săi, dar a negat că susţine proiectul de deportare a migranţilor, apărat la reuniune de o figură a mişcării identitare, austriacul Martin Sellner, un susţinător al teoriei "marii înlocuiri". Dezvăluirile despre această reuniune au zguduit Germania, conţinutul discuţiilor provocând comparaţii cu ideologia nazistă.

Manifestaţiile împotriva AfD s-au înmulţit în Germania în urma acestor informaţii şi între vineri şi duminică erau prevăzute să aibă loc ăroteste în 100 de localităţi. Peste 100.000 de persoane au participat deja sâmbătă în toată Germania la astfel de proteste.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.