Agenţiile ONU pentru imigraţie şi refugiaţi vor prezenta Uniunii Europene un plan pentru "platforme regionale de debarcare” în jurul Mării Mediterane, locuri în care ţările din blocul comunitar ar putea opri imigranţii pentru a decide în acest timp unde să îi plaseze, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Planul se pare că beneficiază de susţinerea majorităţii statelor membre UE.

Liderii UE se vor întâlni la un summit în această săptămână pentru a discuta despre mai multe măsuri pentru a reduce numărul refugiaţilor, inclusiv prin întărirea graniţelor şi oferirea mai multor ajutoare unor ţări precum Turcia şi Libia.

Platformele pentru regionale de debarcare reprezintă o idee nouă şi în care Uniunea Europeană ar prelua persoanele salvate din bărci care încercau să treacă Marea Mediterană, ar analiza cererile lor de azil şi i-ar reţine pe cei cărora le-au fost respinse solicitările până când vor fi trimişi înapoi.

Mai multe state membre UE şi-au exprimat opinii diferite cu privire la amplasamentul acestor centre. Franţa a comunicat că Italia le-ar putea găzdui, în timp ce statul italian doreşte ca ele să fie localizate în Africa.

Iniţiativa încă prezintă dileme din punct de vedere legal, al securităţii şi al drepturilor omlui, dar liderii UE doresc ca cele două corpuri ale ONU – Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al ONU – să înainteze o propunere şi să conducă astfel de centre în viitor cu fonduri de la UE.

Criza imigranţilor, care a ajuns la apogeu cu sosirea a un milion de imigranţi în 2015, a scăzut în acest an, numărul celor ajunşi în Europa fiind de câteva zeci de mii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.