ONU a anunţat luni că se pregăteşte de ceea ce este mai rău în nordul Siriei, după ce Statele Unite au anunţat că nu se opun unei ofensive turce împotriva unei miliţii kurde siriene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu ştim ce se va întâmpla (...). Ne pregătim de ceea ce este mai rpu”, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria Panos Moumtzis, într-o conferinţă de presă la Geneva. 

El a anunţat că ONU se află ”în contact cu toate părţile” pe teren, însă a spus clar că biroul său nu a fost avertizat cu privire la decizia Washingtonului de a-şi abandona foştii aliaţi kurzi în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (SI) în Siria.

Panos Moumtzis a precizat că priorităţile ONU sunt să se asigure că orice ofensivă turcă nu provoacă noi deplasări de populaţie, ca accesul umanitar să nu fie obstrucţionat şi să nu existe restricţii ale libertăţii de mişcare în regiune,

ONU are un plan de urgenţă ca răspuns la noi suferinţe în rândul civililor, însă ”speră că nu va fi utilizat”, a insistat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat luni că o ofensivă turcă poate fi lansată în orice moment în nord-estul Siriei şi că retragerea americană a început.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a anunţat pe Twitter că ”Turcia va continua să se bată împotriva Daesh (acronmimul arab al SI) şi că nu-l va lăsa să revină, sub nicio formă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.