Raportoarea specială a ONU privind violenţa împotriva femeilor a cerut, miercuri, Guvernului turc să îşi reconsidere decizia de a se retrage din Convenţia de la Istanbul, un tratat internaţional care protejează femeile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Regret profund că Turcia a părăsit Convenţia de la Istanbul. (...) Îndemn sincer Guvernul turc să reconsidere această decizie”, a afirmat Reem Alsalem în timp ce şi-a prezentat concluziile preliminare ale unui raport privind situaţia drepturilor femeilor din Turcia.

De asemenea, raportorul ONU a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile de regres a drepturilor femeilor în Turcia.

”Turcia a aplicat reforme importante pentru a preveni violenţa, dar acestea rămân insuficiente”, a spus ea.

Potrivit lui Reem Alsalem, femeile turce se confruntă cu eşecuri în multe domenii, deşi aceste drepturi există pe hârtie, precum accesul mai dificil la avort şi sănătatea sexuală.

De pildă, ONG-urile care luptă pentru drepturile femeilor au fost urmărite penal pentru ”activitate imorală”. Potrivit raportorului, retragerea din Convenţia de la Istanbul a slăbit aplicarea legilor existente, încurajând bărbaţii violenţi şi expunând femeile la un risc mai mare.

Consiliul de Stat al Turciei a confirmat săptămâna trecută retragerea Turciei din Convenţia de la Istanbul, primul tratat internaţional care stabileşte standarde obligatorii din punct de vedere juridic pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor. Manifestaţii la care au participat mii de oameni au izbucnit în martie 2021 faţă de această decizie, care i-a adus şi preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan critici puternice din partea Europei.

Guvernul turc şi-a justificat decizia acuzând Convenţia că încurajează homosexualitatea şi ameninţă structura tradiţională a familiei.

”Am fost martoră la imensa lor dezamăgire. Eu însămi am fost foarte dezamăgită”, a declarat Alsalem pentru AFP.

Potrivit platformei ”Vom opri feminicidul”, 236 de femei au fost ucise de la începutul acestui an în Turcia, majoritatea de către membri ai familiei. Numărul victimelor feminicidului a fost anul trecut de 423.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.