Raportorul ONU cu privire la Coreea de Nord Tomas Ojea Quintana a îndemnat Phenianul la o ”amniestie” care să permită eliberarea a ”sute de deţinuţi”, în contextul summitului istoric între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ojea Quintana le-a cerut autorităţilor nord-coreene, într-o conferinţă de presă, să ofere o ”amnistie generală în vederea eliberării unor sute de deţinuţi”, apreciind că acesta ar fi ”un semnal foarte important al voinţei Guvernului de a se angaja către principiile drepturilor omului la ONU”.

El a cerut ”un gest concret în favoarea celor care sunt arestaţi în mod arbitrar în ţară”, subliniind că ”nu există stat de drept în ţară”.

Raportorul - mandatat de Consiliul ONU al Drepturilor Omului, dar care nu a primit unda verde din partea Phenianului în acest sens - a anunţat că nu ştie, personal, câte persoane sunt deţinute în Coreea de Nord.

Însă el a citat un raport al unei comisii de anchetă ONU care a anunţat, în urmă cu patru ani, că în lagăre sunt încarceraţi între 80.000 şi 120.000 de deţinuţi politici.

Ojea Quintana a declarat că este om ”rezonabil” şi că procesul de eliberare a deţinuţilor ar putea să aibă loc ”treptat”.

El face acest apel cu câtrva zile înaintea summitului între Trump şi Kim, pe 12 iunie, la Singapore.

Raportorul a declarat că vede această reuniune cu ”ochi buni”.

El a îndemnat totodată comunitatea internaţională să examineze viitorul sancţiunilor economice impuse de către Consiliul de Securitate al ONU, pentru că ele ”pot să aibă un efect dăunător” asupra populaţiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.