Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului (OHCHR) cere Israelului să deschidă o anchetă cu privire la ”posibila comitere a unei crime de război” de către forţele armate israeliene în Fâşia Gaza, o cerere ”părtinitoare”, respinge Israelul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia ONU anunţa într-un comunicat, miercuri, că a primit ”informaţii îngrijorătoare” cu privire la uciderea a ”11 bărbaţi palestinieni neînarmaţi” în oraşul Gaza.

Ei au fost ucişi marţi, într-o intervenţie a armatei israeliene într-un imobil locuit din Gaza, în care se adăposteau mai multe familii.

ACUZAŢII FĂRĂ FUNDAMENT

Militarii israelieni ”ar fi despărţit bărbaţii de femei şi copii, iar apoi ar fi tras şi omorât 11 bărbaţi (...) sub privirile membrilor familiilor lor”, potrivit unor mărturii difuzate de Observatorul EuroMed al Drepturilor Omului.

Agenţia ONU a confirmat moartea celor 11 palestinieni, însă precizează că ”circumstanţele omuciderilor sunt în curs de verificare”.

”Autorităţile israeliene trebuie să desfăşoare imediat o anchetă independentă, aprofundată şi eficientă cu privire la aceste acuzaţii”, apreciază ea.

Reprezentanţa Israelului la ONU la Geneva apreciază într-un comunicat că aceste acuzaţii sunt ”fără fundament şi lipsite de adevăr”.

Potrivit unei anchete a armatei israeliene, nimic nu permite susţinerea acuzaţiilor ONU, potrivit acestei surse, care apreciază că acestea par să constituie ”nimic mai puţin decât o calomnie de sânge”, o acuzaţie antisemită veche de câteva secole.

”Este vorba despre o dovadă suplimentară a abordării părtinitoare a Înaltului Comisariat atunci când este în discuţie Israelul”, denunţă misiunea israeliană.

După mai bine de două luni de Război în Fâşia Gaza, acţiunea armatei israeliene este tot mai criticată, iar presiuni internaţionale în favoarea unui armistiţiu se multiplică.

Weekendul trecut, moartea unei mame şi a unei fiice - ucise de către un militar israelian pe treptele singurei biserici catolice din Fâşia Gaza - şi a trei ostatici israelieni - ucişi din greşeală în timp ce agitau steagul alb - au provocat scandal.

Israelul se declară deschis ideii unui armistiţiu, însă exlude orice armistiţiu înaintea ”eliminării” Hamasului, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Aproximativ 20.000 de persoane - majoritatea femei, copii şi adolescenţi - au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei armatei israeliene, potrivit mişcării islamiste palestiniene.

Această ofensivă a fost lansată ca represalii, după un atac fără precedent. la 7 octombrie, al Hamas în Israel, soldat cu aproximativ 1.140 de morţi. Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice atunci, dintre care 129 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, potrivit Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.