Mii de locuitori ai Fâşiei Gaza au ”luat cu asalt” depozite şi centre de distribuţie ale Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) ”în centrul şi sudul Fâşiei Gaza”, pentru a lua făină şi ”produse de supravieţuire de bază”, anunţă duminică organizaţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un semnal îngrijorător că ordinea civilă începe să se prăbuşească, după trei săptămâni de război şi un asediu stâns al (Fâşiei) Gaza. Oamenii sunt îngroziţi, frustraţi şi disperaţi. Tensiunile şi frica sunt agravte de tăieri ale liniilor telefonice şi Internetului. Ei se simt singuri, tăiaţi de familiile lor din (Fâşia) Gaza şi de restul lumii”, denunţă într-un comunicat UNRWA.

Trimiterea de ajutoare în Fâşia Gaza este împiedicată după ce israelul a început să bombardeze enclava palestiniană ca represalii faţă de un atac sângeros al Hamas, care se află la putere în acest teritoriu palestinian.

”Până în prezent, un pic peste 80 de TIR-uri cu ajutoare au intrat în (Fâşia) Gaza, în decurs de o săptămână”, precizează în comunicat UNRWA.

AJUTOARE

Pe de altă parte, Israelul a anunţat că va creşte ”considerabil” ajutorul în Fâşia Gaza - în zilele următoare.

”În cursul săptămânii următoare, prevedem să creştem considerabil cantitatea ajtorului destinat (Fâşiei) Gaza provenind din Egipt”, a anunţat colonelul Elad Goren de la Cogat, agenţia Ministerului israelian al Apărării care coordonează activităţile cu palestinienii.

”Am delimitat o zonă umanitară în sudul Fâşiei Gaza, în regiunea Khan Yunis. Recomandăm în continuare populaţiei civile care a fost evacuată să se ducă în această zonă”, anunţă el într-o conferinţă de presă online.

Reprezentantul Cogat nu precizează însă dacă este vorba despre o nouă ”zonă umanitară” sau de cea care există.

SITUAŢIE ”TOT MAI DISPERATĂ”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a trage duminică un semnal de alarmă cu privire la o situaţie ”tot mai disperată” în Fâşia gaza şi deplânge faptul că Israelul şi-a ”intensificat operaţiunile militare”.

”Situaţia în (Fâşia) gaza devine tot mai disperată, oră de oră. Regret că în loc de o pauză umanitară extrem de necesară, susţinută de către comunitatea internaţională, Israelul şi-a intensificat operaţiunile militare”, a declarat într-o vizită la Katmandu, capitala Nepalului, secretarul general al ONU.

ONU a adoptat vineri o rezoluţie cu caracter neconstrângător ccare ”cere un armistiţiu umanitare imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor”.

Această rezoluţie a fost adoptată, la New York, cu 120 de voturi ”pentru” - inclusiv ale Franşei şi Spaniei -, 14 ”împotrivă” - inclusiv ale Israelului şi Statelor Unite - şi 45 de abţineri - inclusiv a României - ale celor 193 de membri ai ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.