Reprezentanţii Naţiunilor Unite atrag atenţia, într-un nou raport, că regimul nord-coreean se confruntă cu o gravă criză alimentară, după ce regiunea a fost lovită de cea mai devastatoare secetă din ultimii 16 ani, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Experţii ONU susţin că multe culturi de plante nu s-au dezvoltat din cauza perioadelor prelungite de secetă şi există o nevoie urgentă pentru ca importurile alimentare să intre în Coreea de Nord.

De asemenea, cei mai vulnerabili în faţa acestei crize alimentare sunt bătrânii şi copiii din regimul dictatorial al lui Kim Jong-un.

În anii '90, până la 3,5 milioane de nord-coreeni au murit într-o foamete devastatoare, care a fost agravată de o serie de secete şi inundaţii, ce s-au suprapus cu pierderea sprijinului financiar din partea regimului soviectic de la Moscova şi proasta gestiune de decenii a economiei de la Phenian.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a avertizat că ultima secetă este extrem de gravă, tocmai pentru că ajutoarele alimentare au scăzut dramatic în ultimii ani, în special din cauza sancţiunilor implementate de ţările occidentale împotriva programului nuclear şi de rachete balistice dezvoltat de regimul Kim Jong-un.

În ultimele luni, regiunea s-a confruntat cu o lipsă acută de precipitaţii, care a decimat o serie de culturi esenţiale pentru populaţia nord-coreeană, precum orez, proumb, cartofi şi soia. Mulţi dintre cetăţenii nord-coreeni depind de aceste culturi în timpul sezonului secetos, care durează din mai şi până în septembrie. 

În zonele agricole, precipitaţiile din perioada aprilie-iunie 2017 s-au situat cu mult sub media acestei perioade, iar seceta a întrerupt etapele timpurii ale procesului agricol, potrivit experţilor FAO.

De asemenea, au fost afectate şi recoltele timpurii de grâu, orz şi cartofi. FAO estimează că producţia recoltelor timpurii a scăzut cu peste 30% prin comparaţie cu anul anterior, de la 450.000 de tone la 310.000 tone. Precipitaţiile din iulie au venit prea târziu pentru a creşte producţia, întrucât perioada de însămânţare şi creştere a recoltelor din octombrie şi noiembrie a trecut deja.

Asta înseamnă că precipitaţiile aşteptate în următoarele luni nu vor îndepărta efectele negative ale secetei din prima jumătate a anului 2017, o perioadă crucială pentru economia agrară a Coreei de Nord.

Printre regiunile agricole afectate se secetă se numără principalele provincii care produc cereale de la sud şi nord de Phenian, sud şi nord Hwanghae, precum şi Nampo City.

Potrivit FAO, aceste regiuni însumează două treimi din producţia de cereale din Coreea de Nord.

O criză alimentară de asemenea proporţii înseamnă că mare parte din populaţia ţării este ameninţată de malnutriţie şi chiar moarte. În acest sens, regimul are nevoie de importuri de alimente pentru următoarele trei luni, care să asigure o aprovizionare adecvată pentru populaţia din Coreea de Nord.

Capacitatea regimului de a preveni o foamete a fost deturnată în ultimii ani de inundaţii devastatoare, care au distrus culturi, locuinţe şi sate întregi. Asta înseamnă că regimul nu a adunat rezerve pentru a gestiona o eventuală criză alimentară sau o situaţie de malnutriţie generalizată.

Experiţii FAO susţin că regimul are nevoie de o serie de programe de regenerare a economiei agrare, inclusiv o modernizare a sistemului de irigaţii, care ar ajuta în perioadele de secetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.