Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a denunţat marţi folosirea forţei - inclusiv tiruri de gloanţe reale - împotriva manifestanţilor în Iran şi şi-a exprirmat îngrijorarea faţă de informnaţii cu privire la un număr ”important” de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem deosebit de alarmaţi de faptul că folosirea muniţiei reale ar fi cauzat un număr important de decese în întreaga ţară”, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU Rupert Colville.

El a subliniat că, potrivit ”presei iraniene şi altor surse” este vorba despre un bilanţ de ”zeci” de morţi.

TREI AGENŢI DE ORDINE, UCIŞI ÎN APROPIERE DE TEHERAN

Pe de altă parte, trei agenţi din cadrul forţelor de ordine au fost ucişi cu arme albe de către participanţi la revolte, în apropiere de Teheran, au transmis în noaptea de luni spre marţi agenţiile Isna şi Fars.

Una dintre victime, identificată ca fiind Morteza Ebrahimi, era un ofiţer din cadrul Gardienilor Revoluţiei, iar celelalte două, Majid Sheikhi şi Mostafa Rezai, membri ai Basij, un corp paramilitar de voluntari, potrivit celor două agenţii, care citează un comunicat al unei baze locale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice.

Participanţi la ”revolte i-au ucis (pe cei trei bărbaţi) cu arme albe, după ce i-au încercuit într-o ambuscadă”, în provincia Teheran, la vest de capitală, scriu Fars şi Isna, fără să precizeze locul faptelor.

Fars scrie că Ebrahimi era de curând tatăl unui al doilea copil, iar Sheikhi şi Rezai aveau 22 şi, respectiv, 33 de ani. Funeraliile celor trei urmează să aibă loc miercuri. Potrivit televiziunii de stat, o ”ceremonie de adio” pentru doi sintre ei urmează să aibă loc marţi după-amiaza la Teheran.

Începând de vineri seara, numeroase oraşe din Iran au fost cuprinse de revolte, la doar câteva ore după anunţarea unei scumpiri a preţului benzinei.

Moartea acestui ”Pasdar” (gardian) şi a celor doi ”Basij” creşte bilanţul oficial al morţilor la cinci, de la începutul violenţelor.

Alte cel puţin şase persoane au fost ucise, potrivit unor informaţii publicate de diverse agenţii iraniene, în general fără să citeze surse şi fără multe detalii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.