ONU a acuzat Venezuela de o politică a fricii în care îşi înlătură oponenţii printr-un număr „şocant” de execuţii extrajudiciare, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Victimele sunt arestate şi împuşcate, iar locul crimei este manipulat pentru a sugera că aceştia s-au opus arestării, se arată în raportul ONU.
 
ONU face apel la Venezuela să oprească „încălcarea gravă a drepturilor economice, sociale, civile, politice şi culturale”.
 
Raportul va fi prezentat vineri în faţa Consiliului ONU privind Drepturile Omului. Este bazat pe „558 de interviuri cu victime şi martori ai încălcărilor drepturilor omului şi a situaţiei economice care se deteriorează” din ianuarie 2018 până în mai 2019.
 
În total, în 2018, 5.287 de persoane au fost ucise pentru că s-ar fi opus arestării iar până pe 19 mai 2019 alte 1.569 au fost ucise din acelaşi motiv, conform raportului.
 
Aceste cifre sunt descrise ca fiind „neobişnuite” şi „şocante” în raport: „Informaţiile analizate de Biroul Înaltului Comisar ONU privind Drepturile Omului sugerează că multe dintre aceste cazuri reprezintă execuţii extrajudiciare”.
 
ONU susţine că martorii au informat cum Forţele de Acţiune Specială (FAES) „au manipulat locul crimei dar şi dovezile. Ei plantau arme şi droguri şi trăgeau focuri de armă în aer sau în ziduri pentru a sugera că a avut loc o confruntare şi victima s-a opus arestului”.
 
În raport se adaugă că „ONU este îngrijorată că autorităţile se folosesc de forţele de securitate pentru a instaura o politică a fricii asupra populaţiei şi a menţine controlul social”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.