Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a acuzat marţi că autorităţile venezuelene au recurs la forţă excesivă, au ucis zeci de persoane şi au arestat în mod arbitrar peste 5.000 de persoane în ultimele luni, dintre care 1.000 sunt în continuare în spatele gratiilor, pentru a suprima protestele anti-Maduro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii ONU au anchetat 124 de morţi suspecte şi au ajuns la concluzia că forţele de securitate venezuelene sunt vinovate pentru moartea a 46 de protestatari, iar alte 27 de persoane au fost ucise de grupările armate pro-guvernamentale din Venezuela.

Investigaţia ONU s-a bazat pe 135 de interviuri organizate de la distanţă sau în Panama.

”Suntem îngrijoraţi că escaladează situaţia din Venezuela. Aceste încălcări ale drepturilor omului nu arată niciun semn că se vor atenua şi suntem îngrijoraţi de direcţia în care merg”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Ravina Shamdasani.

Anterior, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a cerut autorităţilor venezuelene să-i elibereze imediat pe protestatarii paşnici şi să permită lansarea unei anchete independente cu privire la moartea a zece persoane în protestele din ziua scrutinului controversat pentru înfiinţarea unei Adunări Constituante.

Uniunea Europeană a condamnat deja folosirea excesivă a violenţei de către armata venezueleană împotriva protestatarilor opoziţiei şi a ameninţat că nu va recunoaşte rezultatele scrutinului controversat de duminică, care a fost marcat de incidente violente ce au dus la moartea a zece protestatari anti-Maduro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.