Centrul Sirian pentru Justiţie şi Responsabilitate (SJAC), o organizaţie nonprofit siriană aflată în exil, a acuzat luni, prezentând dovezi în acest sens, regimul de la Damasc că a ars cadavrele victimelor ucise de forţele siriene în gropi comune, în sudul ţării, pentru a împiedica identificarea lor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Sirian pentru Justiţie şi Responsabilitate (SJAC), cu sediul la Washington, susţine într-un raport că a analizat videoclipuri care datează din 2012 şi 2013, care arată membri ai serviciilor de informaţii şi ai armatei siriene arzând şi îngropând cel puţin 15 cadavre în regiunea Deraa.

”Guvernul sirian urmăreşte să distrugă probele care îl incriminează în astfel de infracţiuni” şi ”să împiedice rudele victimelor să le cunoască soarta sau să le recupereze rămăşiţele”, acuză SJAC.

În mai multe clipuri video, un ofiţer fotografiază feţele victimelor înainte ca un agent al forţelor de securitate să îi ”toarne benzină pe faţă şi pe mâini”, potrivit SJAC. Cei doi au aruncat cadavrele într-o groapă comună şi le-au incediat din nou, stropindu-le cu benzină.

Potrivit raportului, cele cincisprezece victime sunt civili sau dezertori din armată ucişi de forţele regimului în timpul percheziţiei unei case în decembrie 2012. SJAC precizează că un activist sirian i-a trimis videoclipuri. Activistul le-a obţinut de la o grupare armată de opoziţie, care atacase unitatea siriană incriminată şi recuperase videoclipurile.


Regimul sirian a fost deja acuzat că a ars cadavrele victimelor represiunii sale. În primăvara anului trecut, cotidianul britanic The Guardian şi Newslines Institute din Washington au publicat articole şi videoclipuri care dezvăluie că forţele regimului din Damasc au executat zeci de persoane în al-Tadamon în 2013.

De la începutul conflictului din Siria, regimul lui Bashar al-Assad a fost acuzat de încălcări sistematice ale drepturilor omului. Aproximativ jumătate de milion de oameni au fost trimişi în închisorile regimului, iar peste 100.000 au murit din cauza torturii sau condiţiilor îngrozitoare de detenţie, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.