Omul de ştiinţă rus care a fost arestat în Siberia săptămâna trecută, sub suspiciunea de trădare şi transportat cu avionul la Moscova, deşi suferea de cancer pancreatic avansat, a murit, au declarat, duminică, avocaţii şi un membru al familiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fizicianul Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, fusese luat de pe patul de spital, unde era hrănit printr-un tub, şi transportat cu avionul într-un zbor care a durat mai mult de patru ore către Moscova, unde avocaţii au spus că a fost dus la închisoarea Lefortovo şi a murit mai târziu într-un spital din apropiere.

Vărul său Anton Dianov a declarat din Statele Unite că acuzaţia împotriva specialistului în laser – că ar fi furnizat secrete de stat Chinei – a fost absurdă.

”Era om de ştiinţă, îşi iubea ţara, lucra în ţara lui, în pofida multor invitaţii din partea unor universităţi şi laboratoare importante să plece să lucreze în străinătate. El a vrut să lucreze în Rusia, a vrut să predea studenţilor acolo”, a afirmat vărul bărbatului.

”Aceste acuzaţii sunt absolut ridicole şi extrem de crude şi neobişnuite pentru a fi aplicate unui om bolnav. Ei ştiau că se afla pe patul de moarte şi au ales să-l aresteze”, a adăugat eş.

Familia şi avocaţii au spus că Kolker a fost reţinut şi casa lui percheziţionată de către serviciul de securitate FSB. Ei au spus că acuzaţiile de trădare – care implică o pedeapsă de până la 20 de ani – s-au bazat pe prelegerile pe care Kolker le-a susţinut în China, chiar dacă conţinutul fusese aprobat de FSB.

Avocatul Alexander Fedulov a declarat că a încercat să contacteze autorităţile în numele lui Kolker, dar a fost respins de departamentul de investigaţii al FSB şi de închisoare.

El a precizat că va depune o plângere legală, luni, în privinţa circumstanţelor detenţiei lui Kolker.

Sâmbătă, agenţia de presă de stat TASS a relatat că Rusia a reţinut un al doilea om de ştiinţă la Novosibirsk, fiind suspectat de trădare de stat. Nu era clar dacă cele două cazuri aveau legătură.

Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi şi acuzaţi de trădare în ultimii ani pentru că ar fi transmis străinilor materiale confidenţiale. Opozanţii Kremlinului susţin că arestările au loc adesea pe baza paranoiei nefondate.

De asemenea, Dianov a menţionat că Kolker era pianist şi organist desăvârşit, având concerte atât în Rusia, cât şi în Europa.

”Pentru mine, cineva care producea lucruri atât de frumoase nu ar fi putut comite lucrurile pentru care este acuzat. Şi aşa îmi voi aduce aminte de el pentru totdeauna. Acesta este Dima pentru mine şi pentru restul familiei”, a conchis Dianov, încercând din răsputeri să nu plângă.

 


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.