Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, joi, că infecţia cu Ebola a fost eradicată în Sierra Leone, după ce noi cazuri au fost depistate la începutul acestui an, la câteva luni de la sfârşitul epidemiei cu febră hemoragică, care a ucis 3956 de persoane în ţara vest-africană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sierra Leone a înregistrat la începutul acestui an o scurtă izbucnire a epidemiei cu Ebola, însă după 42 de zile fără niciun caz înregistrat, de două ori perioada de incubare a virusului, ţara a fost declarată liberă de febra hemoragică.

Cu această ocazie, OMS a declarat că anunţul de eradicare a virusului este un moment important în lupta de combatere a infecţiei cu Ebola, care a ucis mai mult de 11.300 de persoane în Sierra Leone, Guinea şi Liberia, de la izbucnirea celei mai mortale epidemii în decembrie 2013.

De asemenea, medicii OMS au avertizat că noi izbucniri ale epidemiei sunt posibile, tocmai pentru că virusul persistă în ochii, lichidele corporale şi sistemul nervors central al supravieţuitorilor.

”Trebuie să menţinem supravegherea intensă şi capacitatea de a răspunde de urgenţă, dar şi practicile riguroase de igienă acasă şi în facilităţile sanitare, precum şi participarea comunităţii pentru a preveni izbucnirea infecţiilor cu Ebola”, a transmis OMS.

OMS a anunţat încă din noiembrie 2015 că virusul Ebola a fost eradicat din Sierra Leone, însă a reapărut în ianuarie, atunci când o studentă a decedat după ce a cotractat febra hemoragică.

Mariatu Jalloh a călătorit şi a venit în contact cu un număr mare de oameni după ce a fost infectată cu Ebola, iar familia ei i-a spălat corpul după moarte, un obicei considerat deosebil de periculos, întrucât cadavrele infectate continuă să fie contagioase.

De asemenea, soţul şi copilul acesteia au decedat în săptămânile care au urmat, însă autorităţile din Sierra Leone nu cred că este vorba de Ebola.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.