Un nou oleoduct controversat al grupului Enbridge - denumit "Line 3" -, care urmează să transporte petrol din vestul Canadei în nordul Statelor Unite, urmează să intre în serviciu vineri, după ce construcţia acestuia a durat ani de zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem încântaţi să vedem în curând acest proiect în urma noastră”, declara miercuri AFP vicepreşedintele Enbridge, Mike Fernandez, adăugând că ”procesul a fost lung” în cazul acestui oleoduct şi subliniind că ”există o cerere” de hidrocarburi pe care acesta o va acoperi.

Şanterul oleoductului în Statele Unite a fost blocat anul acesta, o scurtă perioadă de timp, de către activişti ecologişti şi membri ai comunităţii autohtone, care se tem de scurgeri de petrol în râuri.

”Cu ajutorul unei noi ţevi de vârf, cu peretele mai gros, acest pipeline asigură o aprovizionare sigură şi fiabilă a rafinăriilor americane”, anunţă într-un comunicat întreprinderea, cu sediul la Calgary, în vestul Canadei.

"Line 3" înlocuieşte un fost oleoduct şi ar urma aproape să-şi dubleze capacitatea de transport de petrol - la 760.000 de barili de petrol pe zi. Linia urmează acelaşi traseu, pe aproape două treimi din lungimea sa, de 1.765 de kilometri.

”Este o veste fantastică pentru economia Albertei şi miile de muncitori din sectorul energetic”, şi-a exprimat satisfacţia, într-o înregistrare video publicată pe Twitter, premierul acestu stat canadian, Jason Kenney - un apărător fervent al industriei petroliere.

Este vorba despre ”primul proiect nou al unui pipeline canadan care este dat în folosinţă din 2010”, a subliniat, la rândul său, ministrul Energiei Sonya Savage.

Proiectele de oleoduct din America de Nord s-au lovit, recent, de o opoziţie puternică, deoarece ele ”nu mai sunt acceptate social”, potrivit lui Pierre-Olivier Pineau, un profesor specializat în politici energetice la HEC Montréal.

Însă "Line 3" este un proiect ”mai puţin controversat” şi mai puţin cunoscut decât, de exemplu, Keystone XL, Trans Mountain sau Énergie Est, subliniază acest expert.

Greenpeace denunţă în fianlizarea acestui oleoduct ”un eşec major” al administraţiei Biden.

”Şriinţa este clară: trebuie să punem capăt tuturor proiectelor noastre cu energie fosilă, dacă vrem să limităm impactul crizei modificărilor climatice”, a reacţionat directoarea campaniei climatice a Greenpeace în Statele Unite, Janet Redman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.