Oficiali afgani şi partenerii occidentali ai SUA au reacţionat cu surprindere vineri după informaţiile din presă conform cărora Statele Unite plănuiesc să retragă în jur de 7.000 de soldaţi dintre cei 14.000 care se află în Afganistan, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Retragerea va afecta cu siguranţă operaţiunile dar va trebui să aşteptăm şi să vedem ce unităţi vor pleca acasă mai întâi. Este prea devreme pentru a spune ceva acum. În funcţie de cum vor reacţiona talibanii, guvernul ar putea cere forţelor să îşi reducă activităţile”, a declarat un oficial al guvernului afgan.

Haroon Chakansuri, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ashraf Ghani a declarat că retragerea trupelor americane nu va afecta operaţiunile de securitate pentru că rolul soldaţilor a fost să ofere consiliere trupelor afgane.

Statele Unite au în jur de 14.000 de soldaţi trimişi în Afganistan ca parte a unei misiuni NATO şi a unei misiuni separate a SUA anti-terorism, care este îndreptată în special spre grupări precum ISIS sau Al-Qaeda.

În plus, alţi 8.000 de soldaţi din alte 38 de ţări participă la misiunea NATO şi oferă pregătire şi consiliere trupelor afgane.

Informaţiile privind retragerea nefiind confirmate oficial, nu a existat un comentariu de la sediul misiunii NATO din Kabul, însă ştirea a părut să ia prin surprindere unii aliaţi.

„SUA nu s-au consultat cu noi privind retragerea şi vom începe astăzi întâlniri pentru a discuta acest aspect. Va dura ceva timp şi sunt unele ţări care sunt pregătite să iasă. Aşa că ei ar putea fi primii”, a declarat un diplomat occidental de la Kabul.

Un alt diplomat important în Kabul a declarat că ţările care au angajamente militare sau de dezvoltare şi-ar putea face planuri acum independent de strategia SUA.

„Fiecare ţară trebuie să răspundă la această întrebare: Ar trebui să stăm în Afganistan?”, a declarat diplomatul.

Un oficial de securitate care lucrează pentru NATO a declarat că oficialii afgani vor fi afectaţi de veste.

„Urmărim felul în care elitele şi politicienii din Afganistan reacţionează la această veste ... mulţi ne-au vorbit despre planurile lor de ieşire şi acum îi vedem cum le implementează”, a afirmat el.

Conform unor oficiali neidentificaţi, în jur de 7.000 de soldaţi – jumătate dintre cei rămaşi în Afganistan – s-ar putea întoarce în SUA în câteva luni.
Informaţiile vin la o zi după ce preşedintele american a anunţat retragerea soldaţilor americani din Siria.
Înainte să devină preşedinte, Trump a susţinut în repetate rânduri retragerea trupelor americane din Afganistan, însă anul trecut a menţionat că va menţine prezenţa americană acolo pentru a preveni colapsul Afganistanului după o revenire a talibanilor.
Operaţiunile militare coordonate de americani în Afganistan s-sau încheiat oficial în 2014. Însă în ultimii ani, puterea talibanilor a crescut iar trupele americane au rămas pentru a încerca să stabilizeze ţara. În septembrie 2017, Trump a anunţat că va trimite încă 3.000 de soldaţi în Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.