Un acord pentru a asigura eliberarea unora dintre ostaticii ţinuţi în Gaza de militanţii Hamas este mai aproape ca niciodată, în războiul grupării islamiste cu Israelul, a declarat duminică un oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul adjunct pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jon Finer, a declarat că un acord de eliberare ”a considerabil mai mulţi de 12” ostatici va include, de asemenea, probabil o pauză prelungită a luptei şi va permite distribuirea asistenţei umanitare în Gaza.

Luptele au făcut ravagii duminică, militanţii Hamas luptându-se cu forţele israeliene care încearcă să ajungă la cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza, a doua zi după ce oficialii israelieni şi americani au negat un articol al Washington Post conform căruia s-a ajuns la un acord.

”Ceea ce pot spune în acest moment este că unele dintre motivele de dezacord, într-o negociere foarte complicată, foarte sensibilă, au fost restrânse”, a declarat Finer la emisiunea ”Meet the Press” de la NBC.

”Cred că suntem mai aproape decât am fost de ceva timp, poate mai aproape decât am fost de la începutul acestui proces, de a finaliza această înţelegere”, a adăugat el.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Michael Herzog, a mai spus într-un interviu la emisiunea ”This Week” de la ABC că Israelul speră că Hamas ar putea elibera un număr semnificativ de ostatici ”în zilele următoare”.

Dar Finer a avertizat: "Nimic nu este de acord până când totul este de acord. Negocierile sensibile ca aceasta se pot destrama în ultimul moment".

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici în timpul atacului său mortal peste graniţă în comunităţile israeliene, pe 7 octombrie, ceea ce a determinat Israelul să atace Gaza şi să invadeze teritoriul palestinian pentru a eradica gruparea islamistă aflată la conducere.

”Vorbim de mult mai mult de 12 (ostatici)”, a spus Finer pentru NBC.

”Acest lucru ar putea şi va include probabil o perioadă extinsă de pauză a luptei, o perioadă de mai multe zile. Ne-ar permite, credem noi, să obţinem mai multă asistenţă umanitară în Gaza. Aceasta este o prioritate în orice circumstanţe”, a adăugat el.

Finer a mai spus că Israelul nu ar trebui să desfăşoare operaţiuni de luptă împotriva Hamas în sudul Gazei până când planificatorii militari nu au luat în considerare siguranţa civililor palestinieni care fug.

”În cazul în care Israelul va începe probabil operaţiuni de luptă, inclusiv în sud, credem... că au dreptul să facă asta”, a declarat Finer pentru programul Face the Nation de la CBS, într-un interviu separat.

”Credem că operaţiunile lor nu ar trebui să continue până când acei oameni, acei civili, nu vor fi luaţi în considerare în planificarea lor militară”, a spus el.

Atacul Israelului a transformat zonele din nord în dărâmături, în timp ce aproximativ două treimi din populaţia Gazei, de 2,3 milioane de persoane, au fost strămutate în sud.

Ministerul Sănătăţii din Gaza şi-a ridicat calculul privind numărul morţilor din bombardamentele israeliene la 12.300, inclusiv 5.000 de copii.

Finer a cerut Israelului să tragă lecţii din operaţiunile sale militare din nordul Gazei şi să ofere protecţie sporită civililor prin restrângerea zonei de luptă activă şi prin specificarea locurilor în care civilii pot căuta refugiu.

Sâmbătă, Israelul a avertizat civilii din zonele din sudul Gazei să se mute, în timp ce pregăteşte o ofensivă din nord.

Sudul a fost bombardat în mod repetat de Israel, făcând absurde promisiunile israeliene de siguranţă, spun palestinienii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.