Covid-19 nu va fi niciodată eradicată, dar societatea are şansa să pună capăt urgenţei de sănătate publică în 2022, a declarat marţi Michael Ryan, directorul general al Programului OMS pentru Situaţii de Urgenţă în Sănătate, la evenimentul virtual de la Davos Agenda Forumului Economic Mondial, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vom pune capăt virusului anul acesta, nu vom pune capăt virusului vreodată, la ceea ce putem pune capăt este urgenţa de sănătate publică. Sunt moartea, spitalizările, perturbările care provoacă tragedia, nu virusul. Virusul este un vehicul”, a spus Ryan într-un panel prin videoconferinţă.

Cu toate acestea, el şi-a exprimat un oarecare optimism că este posibil ca anul acesta să marcheze un punct de cotitură în pandemie.

”Da, avem şansa să punem capăt urgenţei de sănătate publică în acest an”, a spus el, remarcând că acest lucru ar putea fi realizat doar prin abordarea inechităţilor de lungă durată din diferite domenii ale societăţii, cum ar fi accesul echitabil la vaccinuri şi asistenţă medicală.

”Nu se va termina dacă nu abordăm aceste probleme, această tragedie va continua”, a adăugat el.

Dar Ryan a avertizat că Covid va reprezenta în continuare o ameninţare pentru societate chiar şi odată ce va trece de la a fi un virus pandemic la unul endemic.

”Malaria endemică, HIV-ul endemic ucid sute de mii de oameni în fiecare an, endemismul nu înseamnă bun, ci doar aici pentru totdeauna. Ceea ce trebuie să facem este să ajungem la niveluri scăzute de incidenţă a bolii cu vaccinarea maximă a populaţiilor noastre, unde nimeni nu trebuie să moară. În opinia mea, acesta este sfârşitul urgenţei, acesta este sfârşitul pandemiei”, a spus el.

Pe parcursul discuţiei, inechitatea vaccinurilor a fost descrisă ca o barieră în calea progresului împotriva Covid. Anul trecut, guvernele naţiunilor bogate s-au confruntat cu critici din partea OMS pentru deciziile lor de a distribui a treia doză de vaccinuri împotriva Covid-19 în întreaga lor populaţie adultă, în timp ce persoanele vulnerabile din ţările sărace încă aşteptau prima vaccinare.

În decembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că programele generale de administrare a rapelurilor riscă să prelungească pandemia şi să crească inegalitatea, spunând într-o conferinţă de presă că ”nicio ţară nu îşi poate accelera ieşirea din pandemie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.