Extrădarea hackerului român Guccifer în SUA, al cărui nume real este Marcel Lazăr Lehel, în timpul unui moment critic al anchetei privind folosirea unui server de email privat de către fostul secretar de stat Hillay Clinton nu ar fi o coincideţă, potrivit unei surse din securitatea americană apropiată de caz, scrie FOX News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De altfel, una dintre infracţiunile comise de Guccifer a fost accesarea corespondenţei private dintre Hillary Clinton şi cel mai important consilier al ei, Sidney Blumenthal. Tocmai din cauza spargerii corespondenţei de către Guccifer a ieşit la iveală că fostul secretar de stat a folosit un server privat de mail în timpul mandatului de la Casa Albă, căruia îi lipseau măsurile de securitate implementate pe conturile de mail ale oficialilor americani.

Un fost expert în securitate cibernetică a precizat că extrădarea lui Guccifer ar putea să ajută FBI-ul să construiască un caz privind compromiterea securităţii serverului privat de mail al lui Hillary Clinton de către o a treia parte, care nu avea resursele sau sprijinul unor servicii de securitate precum cele din Rusia, China şi Iran.

”Proximitatea faţă de Sidney Blumenthal şi activitatea serverului privat de mail al lui Hillary Clinton înseamnă că momentul extrădării este mai mult de cât intrigant”, a precizat Ron Hosko, fostul asistent al directorului diviziei de investigaţii criminale din FBI.

 Marcel Lazăr Lehel a fost extrădat la finele lunii martie în oraşul Alexandria din Virginia dintr-o închisoare arădeană, unde servea o sentinţă de şapte ani în spatele gratiilor.

Potrivit referatului procurorilor americani, Guccifer s-a specializat în obţinerea de acces neautorizat la conturile online ale unor personalităţi importante, inclusiv la contul lui Sidney Blumenthal, care a servit drept consilier al lui Clinton în timpul mandatului acesteia în fruntea Departamentului de Stat.

Lazăr a încercat să-şi ascundă identitatea prin accesarea contului de mail prin intermediul unui server proxy din Rusia. În 2013, Russia Today şi The Smoking Gun au publicat note trimise de Guccifer cu fragmente din conversaţiile purtate de Blumenthal şi Clinton în legătură cu detaliile atacului terorist asupra ambasadei SUA din Benghazi.

”Obişnuiam să-i citesc mail-urile lui Clinton timp de şase-şapte ore, apoi mă duceam să muncesc în grădină”, a spus Guccifer într-un interviu acordat din închisoare.

Alegerea lui Clinton de a folosi un server privat de mail nesecurizat, care era depozitat în propria ei locuinţă, pentru chestiunile guvernamentale este anchetată de FBI. De asemenea, presa a speculat că FBI programează audieri cu Clinton şi asociaţii ei, care ar reprezenta ultima fază a anchetei, înainte ca rezultatele să fie anunţate public.

Extrădarea lui Guccifer atrage mai multe semne de întrebare tocmai pentru că astfel de măsuri se iau doar atunci când hackerii stau în spatele unor furturi financiare uriaşe, cum a fost cazul hackerului român care a furat peste 2 milioane de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.