Preşedintele american Barack Obama a criticat vineri faptul că preşedinte rus Vladimir Putin se concentrează pe consolidarea armatei, în detrimentul dezvoltării economice şi a avertizat că această tendinţă a dus la încetinirea procesului de reducere a arsenalului nuclear, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Eu aş prefera să reduc şi mai mult arsenalul nostru nuclear”, le-a spus Obama reporterilor, la finalul summitului pentru securitate nucleară de la Washington.

Negocierile cu Rusia în acest sens nu au avut, însă, rezultatele dorite, pentru că Putin “pune accent pe puterea militară în detrimentul dezvoltării” şi diversificării economice.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Obama a dat asigurări că există în continuare posibilitatea unor progrese în următorii ani, în condiţiile în care atât Washingtonul, cât şi Moscova, respectă termenii acordului START.

În iunie, liderul de la Kremlin a anunţat că Rusia va adăuga peste 40 de rachete balistice intercontinentale la arsenalul său nuclear, pentru a-şi moderniza programul, în replică la decizia Statelor Unite de a desfăşura elemente ale scutului antirachetă la graniţele ruse, inclusiv în România.

Ţările cu arme nucleare trebuie să se asigure că sunt la înălţime şi nu sunt vulnerabile în faţa unor atacuri informatice, ţinând cont de evoluţia tehnologiei în deceniile scurse de la crearea sistemeleor de comandă şi control, a avertizat Obama.

După ce Statele Unite şi Rusia au semnat Tratatul pentru Reducerea Arsenalului Strategic II (START II), în 2010, şi după intrarea sa în vigoare, un an mai târziu, administraţia Obama a abordat Moscova pentru a discuta o nouă etapă în renunţarea la arme atomice.

START II prevede o diminuare spectaculoasă, cu 74%, în raport cu tratatul START 1 din 1993, a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două ţări. Fiecare dintre cele două părţi îşi va păstra în jur de opt sute de rachete intercontinentale în stare de funcţionare, instalate fie pe bombardiere, fie pe submarine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.