Statele Unite vor lua măsuri împotriva Rusiei, acuzată că a supervizat atacuri cibernetice menite să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, anunţă preşedintele american Barack Obama, relatează Le Monde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Invitat la postul naţional public de radio (NPR) joi, actualul locatar al Casei Albe Barack Obama a declarat că ”nu există nicio îndoială că atunci când un guvern străin încearcă să ne influenţeze integritatea alegerilor (…) trebuie să luăm măsuri şi asta vom face”.

”Domnul Putin este întru totul informat despre ceea ce cred eu despre acest lucru, pentru că am vorbit cu el în mod direct la puţin timp după aceea”, a dezvăluit şeful statului american.

Preşedintele Statelor Unite nu a oferit însă detalii despre dispozitivele care vor fi implementate.

El a precizat doar că ”vom acţiona în momentul şi acolo unde vom hotărî”. El a adăugat că unele măsuri ”vor putea să fie explicite şi publice, altele poate că nu”.

RAPORT COMPLET ASUPRA ATACURILOR CIBERNETICE

Până în prezent, preşedintele nu şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de raportul CIA care acuză Moscova de faptul că a intervenit prin atacuri cibernetice cu scopul precis de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să fie ales.

El a ordonat însă ca un raport complet despre atacurile informatice comise în timpul campaniei prezidenţiale să-i fie predat înainte să plece, pe 20 ianuarie, de la Casa Albă.pe fondul întrebărilor despre natura amestecului Rusiei în scrutin.

”O întreagă serie de analize este în curs, în cadrul diverselor agenţii (de informaţii)”, a precizat Obama pentru NPR, într-un interviu care urmează să fie difuzat integral vineri dimineaţa.

”Atunci când voi avea raportul final, vom fi în măsură, să spunem, să avem o adevărată vedere de ansamblu şi o adevărată idee despre motivele care s-au aflat în spatele a tot ceea ce s-a întâmplat”.

PUTIN, IMPLICAT ÎN MOD DIRECT

Postul NBC a anunţat joi că mai mulţi conducători din serviciile americane de informaţii cred ”cu un grad ridicat de certitudine” că preşedintele rus s-a implicat în mod personal în campania de atacuri cibernetice din Statele Unite.

Obama nu a menţionat numele şefului de la Kremlin la NPR, însă unul dintre consilierii săi apropiaţi, Ben Rhodes, a făcut-o pe postul MSNBC.

”Eu nu cred că evenimente şi ramificaţiiatât de importante se produc în cadrul Guvernului rus fără ca Vladimir Putin să nu fie la curent (…). În ultim resort, Vladimir Putin este responsabil de acţiunile Guvernului rus”, a spus Rhodes.

”DE CE A AŞTEPTAT CASA ALBĂ?”

Piratarea e-mailurilor Convenţiei Democrate şi consilierilor candidatei Hillary Clinton a provocat scurgeri de-a lungul întregii campanii prezidenţiale şi a dominat uneori dezbaterea politică.

Aceşti conducători ai serviciilor de informaţii cred de asemenea că Rusia a piratat şi Partidul Republican, dar că s-a ferit să folosească informaţiile pe care le-a obţinut.

Donald Trump a insinuat din nou, joi, că cei de la Casa Albă au intenţii partizane acuzând Moscova că se află la originea acestor operaţiuni.

”Dacă Rusia sau orice altă entitate pirata, de ce Casa Albă a aşteptat atât de mult timp ca să acţioneze? De ce nu s-au plâns decât după înfrângerea lui Hillary?”, s-a întrebatpreşedinte-ales pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.