O traducătoare de la Pentagon a fost inculpată la Washington din cauză că a divulgat nume ale unor informatori ai Statelor Unite în Irak unor persoane cu legături cu mişcarea şiită libaneză Hezbollah, o infracţiune pasibilă de închisoarea pe viaţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mariam Thompson, în vârstă de 61 de ani, originară din Rochester, în Minnesota (nord), lucra de la jumătatea lui decembrie pentru Forţele Speciale americane la Erbil, în nordul Irakului, şi avea acces la documente clasate secret al Apărării, potrivit actului acuzării.

La o zi după atacuri aeriene americane vizând o miliţie proiraniană, la 29 decembrie, traducătoarea a consultat dosarele informatorilor forţelor americane şi informaţiile pe care aceştia le-au furnizat.

După arestarea sa, la 27 februarie, Mariam Thompson a mărturisit că a transmis identităţile informatorilor unui cetăţean libanez ”de care era atrasă”, potrivit unor documente judiciare.

Acest libanez este ruda unui oficial din Guvernul libanez şi ”aparent are legături cu Hezbollahul”, a precizat Departamentul american al Justiţiei într-un comunicat.

Mariam Thompson ”a accesat zeci de dosare cu privire la surse ale serviciilor de informaţii, inclusiv numele lor reale, date de identificare personală, informaţii despre antecedente şi fotografia lor, dar şi mesaje care detaliază informaţiile pe care le-au furnizat Guvernului american”, precizează departamentul.

Ea a fost inculpată cu privire la transmitere de informaţii privind Apărarea naţională americană unor reprezentanţi ai unui guvern străin, o faptă pasibilă de pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

La două zile după moartea unui american într-un atac cu rachetă asupra unei baze militare irakiene la Kirkuk, armata americană a atacat cinci baze în Irak şi în Siria aparţinând unei mişcări apropiate mişcării proiraniene Hezbollah, Kataeb Hezbollah.

Aceste tiruri s-au soldat cu 25 de morţi şi 51 de răniţi, potrivit mişcării.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.