O prezentatoare a unui jurnal de ştiri al televiziunii turce TGRT Haber, Meltem Günay, a fost concediată de către postul de televiziune după ce a apărut în emisie cu un pahar de cafea al mărcii americane Starbucks, în urma mai multor plângeri depuse de către telespectatori, care consideră marca un simbol proisraelian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentatoarea a apărut pe post cu paharul de cafea al mărcii americane într-un telejurnal la 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Postul TGRT Haber a anunţat  că i-a dat afară atât pe pe prezentatoare, cât şi pe realizatrul emisuinii.

El a precizat că a luat această decizie în urma unor plângeri ale unor telespectatori, care au perceput această gafă drept un act de provocare proisraelian al prezentatoarei.

Postul şi-a anunţat decizia în mod public, într-un comunicat.

”Nu aprobăm şi condamnăm ferm această faptă a prezentatoarei şi realizatorului, ale căror contracte de muncă au fost reziliate”, a anunţat televiziunea.

Postul şi-a justificat decizia invocând o ”publicitate comercială indirectă a întreprinderii care încalcă regulile canalului”.

El subliniază că vrea ”să menajeze sensibilitatea populaţiei din (Fâşia) Gaza şi a poporului turc”.

Haber a postat pe site o scrisoare a prezentatoarei în care aceasta prezintă scuze, subliniază că îi ”pare sincer rău” şi că ”sensibilităţile statului (său) şi naţiunii (sale) au fost întotdeauna prioritatea (sa)”.

Meltem Günay a recunoscut că a comis o greşeală. ”Cum am putut să fac o asemenea greşeală?”, spune ea şi anunţă că-şi asumă consecinţele.

STRABUCKS, ACUZAT CĂ SUSŢINE ISRAELUL

Acest scandal reaprinde tensiuni între Starbucks şi mai multe ţări musulmane - în cvare marca americană este acuzată de ”susţinearea Israelului”.

La începutul lui decembrie, presa marocană anunţa plecarea mărcii de cafea din ţară - după care Starbucks a dezminţit această informaţie.

Acest anunţ era făcut după un boicot, de la înceoutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, al unei părţi a populaţiei.

Originea acestui boicot ar fi nişte zvonuri - nefondate până în prezent - cu privire la fostul CEO al Starbucks Howard Schultz, potrivit cărora omul de afaceri ar fi oferit ajutoare financiare Israelului.

Potrivit altei terorii - neveridicate -, marca americană de cafea ar fi dat în judecată un sindicat al angajaţilor săi care şi-au exprimat susţinerea faţă de Palestina, încă de la începutul Războiului din Fâşia Gaza.

”Este absolut fals”, răspundea într-un comunicat, în octombrie, întreprinderea.

”Starbucks este o societate cotată la bursă, iar în acest sens este obligară să divulge în fiecare an orice donaţie a întreprinderii printr-o declaraţie cu împuternicire”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.