O persoană a fost ucisă prin împuşcare în noaptea de marţi spre miercuri la Nouméa, în timpul unor revolte, anunţă Înaltul Comisar al Republicii Louis Le Franc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trei răniţi au fost internaţi la urgenţe, iar unul a murit, în urma unor tiruri. Nu este vorba despre tiruri ale poliţiei sau jandarmeriei, ci de cineva care a vrut cu siguranţă să se apere”, a declarat în faţa presei reprezentantul presei franceze.

Louis Le Franc nu a oferit alte detalii.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

O a doua persoană a fost ucisă prin împuşcare în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit BFMTV.

O interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii a fost prelungit până joi, la ora locală 6.00 (miercuri, 22.00, ora României).

Înaltul Comisar nu a anunţat însă, pentru moment, instaurarea strării de urgenţă.

”Este important să se respecte interdicţia de circulaţie, adică să nu se iasă la confruntări cu arme, să nu se ardă întreprinderi, magazine, farmacii, colegii, dispensare, centre medicale”, cere el.

Preşedinta provinciei Sud, Sonia Backès, i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron ăbtr-o scrisoare să declare starea de urgenţă în acest teritoriu.

”Case şi magazine sunt arse şi jefuite, grupuri organizate terorizează populaţia şi pun în pericol viaţa locuitorilor şi forţelor de ordine, strigă insulte şi ameninţări rasiale”, scrie ea.

”Vă cer în mod solemn, prin aplicarea legii numărul 55-385 de la 3 aprilie 1955, să declaraţi starea de urgenţă şi să puneţi în acţiune toate mijloacele în vederea readucerii păcii şi securităţii în Noua Caledonie, prin angajarea armatei alături de forţe de poliţie şi jandarmerie”, cere ea.

Înaltul Reprezentant al Republicii în Noua Caledonie Louis Le Franc a susţinut o conferinţă de presă în care a evocat o ”situaţie insurecţională”.

”Este un moment nu grav, ci foarte grav. Dacă apelul la calm nu este auzit, vor exista mulţi morţi în zona Nouméa azi. Am reintrat într-o spirală periculoasă, o spirală a morţii”, a subliniat el.

”Dacă acest apel la calm nu este auzit în momentul în care o cer, presimt venind ore sumbre în Noua caledonie. Nu vrem ca actuala criză să ia o formă teribilă, a unui război civil în care suntem direct angajaţi. Soluţia este liniştirea, nu există altă soluţie”, a subliniat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat miercuri că Parlamentul urmează să reunească în Congres ”până la sfârşitul lui iunie” în vederea adoptării definitive a unei revizuiri a Constituţiei contestate cu privire la Noua Caledonie, dacă separatiştii şi loialiştii nu ajung la un acord asupra unui text mai global.

”Va fi vorba despre găsirea în mod colectiv şi responsabil a unui acord care să depăşească dezgheţarea (corpului electoral) şi să ţină cont de drimul parcurs şi aspiraţiile fiecăruia”, le scrie el reprezentanţilor din Noua Caledonie.

”În lipsa” unui acord, ”Congresul se va reuni până la sfârşitul lui iunie”, precizează el.

El a condamnat ”caracterul nedemn şi inacceptabil” al violenţelor din Noua Caledonie cu privire la reformarea corpului electoral şi îndeamnă toate părţile la ”calm”.

”Alegeriile strămoşilor şi istoria Noii Caledonii impun azi fiecăruia să condamne toate aceste violenţe fără ambiguitate şi să îndemne la calm, iar discuţiile despre viitor trebuie să fie reluate”, le scrie reprezentanţilor statului francez în acest teritoriu de peste mări.

Peste 130 de persoane au fost arestate în Noua Caledonie în revolte care zguduie arhipelagul de luni, a anunţat într-un comunicat Înaltul Comisariat al Republici în Noua Caledonie.

”Peste 130 de arestări au avut loc, iar zeci de participanţi la revoltă au fost plasaţi în arest preventiv şi vor fi prezentaţi în faţa justiţiei”, precizează el.

Adunarea Naţională franceză a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri un proiect de reformă a Constituţiei în vederea unei şărgiri a corpului electoral în scrutinul provincial din Noua Caledonie, denunţat de către separatişti, pe fondul unor violenţe puternice în arhipelag.

După senatori, deputaţii au adoptat textul Guvernului cu 351 de voturi la 153.

Această reformă este necesar să obţină votul a trei cincimi dintre parlamentari, reuniţi în Congres la Versailes, pentru a fi adoptată definitiv.

Emmanuel Macron a anunţat că nu va convoca Congresul ”imediat după” acest vot, pentru a da o ultimă şansă unor discuţii între partidele locale.

Carcase calcinate de maşini se aflau marţi lângă magazine incendiate şi jefuite la Nouméa.

După o zi de revolte, luni, în marja unei mobilizări separatiste împotriva reformării corpului electoral local, autorităţile urmau să ia măsuri.

După ce 54 de jandarmi şi poliţişti au fost răniţi în violenţe, s-a impus o interdicie de circulaţie pe timpul nopţii de marţăi spre miercuri, s-au interzis adunările şi s-au închis colegiile, liceele şi aeroportul internaţional.

Adunarea Naţională franceză a examinat începând de luni această reformă constituţională în vederea unei lărgiri a corpului electoral caledonian în alegeri provinciale.

Textul prevede să se acorde drept de vot tuturor persoanelor native şi locuitorilor care locuiesc în Noua caledonie de zece ani.

Senatul a adoptat textul la 2 aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.