O nouă monedă de doi euro urmează să fie pusă în circulaţie cu ocazia preşedinţiei franceze a Uniunii Europene (UE), începând de la 1 ianuarie 2022, şi a marcării a 20 de ani de la punerea în circulaţie a monedei unice, pe care sunt gravate un stejar şi un măslin, a anunţat joi secretarul de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această monedă de doi euro este importantă mai întâi pentru că este pentru prima oară de la intrarea în funcţiune, în portofelele francezilor şi europenilor a monedelor euro”, la începutul lui 2002, ”când în Franţa schimbăm desenul acestei monede”, a anunţat Beaune la începutul unei conferinţe de presă a lui Emmanuel Macron.

Ea ”constă în marcarea aniversării monedei unice. În 2022 (moneda) euro împlineşte 20 de ani”, iar ”francezii şi europenii sunt foarte ataşaţi de ea, maimult ca niciodată”, a declarat el, prezentând moneda.

Europenii ”susţin moneda unică şi fac din ea un element de stabilitate, protecţie şi atractivitate a economiilor noastre, care ne-a protejat de asemenea în tmpul crizei”, a insistat secretarul de stat.

Simbolul stejarului şi măslinului, care reprezintă ”forţa şi înţelepciunea”, a fost desenat de către gravorul general al Monetăriei Parisului, în ”continuitate cu monedele pe care le avem, dar şi cu o modernizare ecologică”, potrivit lui Beaune.

Preşedinţia franceză a UE urmează să aibă, de asemenea, o emblemă - iniţialele UE în culorile Franţei şi stele europene, cu o ”săgeată care constă în a merge înante împotriva tentaţiilor replierii şi, uneori, a renunţării”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.