O navă a Pazei de Coastă aparţinând Marinei americane (US Navy) a tras tiruri de avertisment vizând peste 12 nave iraniene care s-au apropiat de submarinul american lansator de rachete Georgia, în Strâmtoarea Ormuz, a anunţat Pentagonul, relatează AFP şi Reuters.
În total 13 vedete de atac rapid aparţinând Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, s-au apropiat la mai puţin de 140 de metri de acest grup de şapte nave americane, din care face parte USS Monterey, iar una a tras 30 de focuri de avertisment - în două salve -, a pecizat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
A U.S. Coast Guard Cutter fired approximately 30 warning shots at Iranian Islamic Revolutionary Guard Corps Navy (IRGCN) boats fast approaching a U.S. naval formation in the Strait of Hormuz on Monday. https://t.co/683J87pVx1 pic.twitter.com/xe1HSUyekq
— CBS News (@CBSNews) May 11, 2021
Acesta este al doilea incident de acest fel în două săptămâni.
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
”Din nefericire, hărţuirea gardienilor revoluţiei nu este un fenomen nou”, a insistat John Kirby.
”Este periculos. Nu este profesionist. Este tipul de acţiune care poate cauza răniţi şi conduce la erori de apreciere în regiune”, a denunţat el.
Navele americane au dreptul la ”legitimă apărare” şi ştiu să servească de el, a precizat Kirby.
Aceste manevre au avut loc în Strâmtoarea Ormuz, unde nave dispun de puţin spaţiu de manevră, a notat el.
”Este un gât de sticlă în regiune”, a subliniat el.
La sfârşitul lui aprilie, trei nave iraniene de atac s-au apropiat la mai puţin de 70 de metri de două nave americane, în apele internaţionale, în nordul Golfului Persic, iar US Navy a tras focuri de avertisment.
Strâmtoarea Ormuz este o cale de trecere stragică, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare din lume.
Washingtonul şi Teheranul sunt angajate în negocieri indirecte cuprivire la o revenire în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclaar iranian.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...