O navă a Pazei de Coastă aparţinând Marinei americane (US Navy) a tras tiruri de avertisment vizând peste 12 nave iraniene care s-au apropiat de submarinul american lansator de rachete Georgia, în Strâmtoarea Ormuz, a anunţat Pentagonul, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 13 vedete de atac rapid aparţinând Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, s-au apropiat la mai puţin de 140 de metri de acest grup de şapte nave americane, din care face parte USS Monterey, iar una a tras 30 de focuri de avertisment - în două salve -, a pecizat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Acesta este al doilea incident de acest fel în două săptămâni.

”Din nefericire, hărţuirea gardienilor revoluţiei nu este un fenomen nou”, a insistat John Kirby.

”Este periculos. Nu este profesionist. Este tipul de acţiune care poate cauza răniţi şi conduce la erori de apreciere în regiune”, a denunţat el.

Navele americane au dreptul la ”legitimă apărare” şi ştiu să servească de el, a precizat Kirby.

Aceste manevre au avut loc în Strâmtoarea Ormuz, unde nave dispun de puţin spaţiu de manevră, a notat el.

”Este un gât de sticlă în regiune”, a subliniat el.

La sfârşitul lui aprilie, trei nave iraniene de atac s-au apropiat la mai puţin de 70 de metri de două nave americane, în apele internaţionale, în nordul Golfului Persic, iar US Navy a tras focuri de avertisment.

Strâmtoarea Ormuz este o cale de trecere stragică, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare din lume.

Washingtonul şi Teheranul sunt angajate în negocieri indirecte cuprivire la o revenire în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclaar iranian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.