O rachetă a lovit luni o navă cargo care naviga prin apele yemenite, au anunţat oficialii britanici de la centrul pentru operaţiunile comerciale maritime ale Regatului Unit (UKMTO), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul britanic pentru operaţiuni comerciale maritime a precizat că "incidentul" a avut loc la 95 de mile marine de coasta Yemenului, în apropiere de portul Aden. Potrivit mesajului, nava a fost "lovită de sus de o rachetă", iar autorităţile investighează incidentul în prezent.

Potrivit firmei britanice de securitate Ambrey, nava - se pare că este vorba despre vrachierul Eagle Gibraltar, sub pavilionul Insulelor Marshall - este o navă de marfă deţinută de o firmă americană, fără legături evidente cu Israelul, şi a fost probabil atacată ca represalii pentru atacurile conduse de americani împotriva rebelilor Houthi. Racheta ar fi fost una dintre cele trei lansate de rebelii Houthi. Celelalte două nu au ajuns în mare, afirmă Ambrey.

Potrivit Comandamentului militar al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu (Centcom), nava "nu a raportat răniţi sau daune semnificative şi îşi continuă călătoria", relatează BBC.

Eagle Bulk, firma care operează nava, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Niciun grup nu a revendicat încă responsabilitatea pentru atac.

O coaliţie condusă de Occident a încercat să protejeze transportul maritim pe această cale navigabilă aglomerată de atacurile militanţilor Houthi susţinuţi de Iran.

Vineri, marina americană şi cea britanică au început o serie de lovituri împotriva unor situri legate de rebelii Houthi de pe teritoriul Yemenului, distrugând depozite de arme şi staţii radar cu muniţie de precizie. Atacurile au intervenit în urma unei campanii a grupării militante de a perturba navele civile din Marea Roşie.

În timp ce organizaţia rebelă şiită susţine că hărţuieşte doar transportul maritim legat de Israel, din cauza războiului împotriva Hamas din Gaza, zeci de nave de marfă şi petroliere au fost vizate, existând temeri tot mai mari pentru comerţul global cu mărfuri şi energie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.