O lege care interzice orice avort după cea de a şasea săptămână de sarcină şi care încurajează populaţia să denunţe contravenientele a intrat miercuri în vigoare în Texas, în lipsa unei decizii, cu o zi mai înainte, a Curţii Supreme a Statelor Unite cu privire la un recurs formulat de urgenţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul în care înalta jurisdicţie, în care consevatorii sunt majoritari (şase din nouă), nu se pronunţă împotriva acestei legi - Curtea nu este obligară să se pronunţe înainte de intrarea în vigoare -, Texasul va deveni unul dintre cele mai restrictive state americane în domeniul avortului.

Această lege interzice avortul imediat ce bătăile inimii fătului sunt perceptibile, în condiţiile în care numeroase femei încă nu ştiu că sunt însărcinate.

Mai multe organizaţii de apărarea dreptului femeilor de a avorta au sesizat luni, de urgenţă, Curtea Supremă, căreia i-au cerut să blocheze intrarea în vigoare a textului şi sau să oblige tribunale federale să facă acest lucru.

Legea a fost promulgată în mai de către guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott, în cadrul unei ofensive a statelor americane conservatoare împotriva dreptului la avort.

Ea face ilegală uriaşa majoritate a avorturilor - inclusiv în caz de incest sau viol - în acest stat conservator din sud în care, potrivit organizaţiilor de planificare familială, peste 85% dintre femei avortează după şase săptămâni de sarcină.

Înaintea Texasului, alte 12 state au adoptat legi prin care interzic avorturl încă de când bătăile inimii fătului sunt perceptibile.

Aceste legi au fost toate invalidate în justiţie, deoarece ele încalcă jurisprudenţa Curţii Supreme, care a recunoscut un drept la avort atât timp cât fătul nu este viabil, adică până între a 22-a şi a 24-a săptămână de sarcină.

Însă Texasul şi-a formulat legea diferit. nu autorităţilor le revine să impună respectarea măsurii, ci ”exclusiv” cetăţenilor, încurajaţi să depună plângere în civil împotriva organizaţiilor sau persoanelor care ajută femeile să avorteze.

10.000 DE DOLARI DESPĂGUBIRI

Textul prevede ca cetăţenii care urmează să angajeze proceduri civile să primească cel puţin 10.000 de dolari ”despăgubiri” în cazul unei condamnări.

Criticii textului văd în această prevedere o ”primă” a delaţiunii, însă apărătorii legii au postat deja pe Internet un formular în vederea depunerii unor ”informaţii anonime”.

Din motive de procedură, acest dispozitiv îngreunează intervenţia tribunalelor federale, care au refuzat până în prezent să se sesizeze în vederea unor recursuri împotriva legii.

Intrarea la Curtea Supremă a trei judecători numiţi de către fostul preşedinte republican Donald Trump a galvanizat opoziţia faţă de avort, care se întrec în imaginaţie pentru a găsi ocazii în vederea unei reveniri asupra hotărâriisale istorice din 1973 - Roe v. Wade - prin care a recunoscut dreptul femeilor de a avorta.

Înalta Curte urmează să examineze în toamnă o lege din Mississippi care interzice majoritatea avorturilor după cea de-a 15-a săptămână de sarcină.

Ea ar putea să profite de acest lucru şi să înceapă să destrame jurisprudenţa printr-o revenire asupra criteriului ”viabilităţii fătului”, impus până în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.