Congresul american a adoptat - în unanimitate - o lege care prevede sancţionarea oficialilor chinezi care aplică noile reglementări represive în domniul securtăţi la Hong Kong şi care ţinteşte bănci care îi finanţează, un vot care înfurie Beijingul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea este necesar să fie promulgată de către preşedintele Donald Trump pentru a intra în vigoare. Casa Albă nu a anunţat dacă intenţionează să o promulge sau i se opună prin veto.

Beijingul a ameninţat cu adoptarea unor ”contramăsuri puternice” în cazul promulgării legii.

Această lege a fost promovată şi susţinută de către republicani şi democraţi care doresc să consolideze măsurle împotriva Beijingului dincolo de măsurile comunicate de Guvernul american după ce China a anunţat şi apoi promulgat o lege a securităţii naţionale în fosta colonie britanică.

Senatul majoritar republican a adoptat legea în unanimitate. Camera Reprezentanţilor majoritar democrată a adoptat legea miercuri, tot cu unanimitate. Este vorba despre o susţinere foarte puternică şi care arată că aleşii vor fi în măsură să răstoarne un eventual veto al lui Trump.

Senatorul democrat Chris Van Hollen, un coautor al legii, a subliniat în hemiciclu ”urgenţa” situaţiei de la Hong Kong.

”Domnule preşedintel Statele Unite trebuie să susţină poporul de la Hong Kong”, a adăugat el, îndemnându-l pe Trump să promulge legea ”imediat”.

”Republicanii şi democraţii trebuie să transmită un semnal puternic că nu vom tolera acţiunile Beijingului (...) şi că nu vom rămâne tăcuţi, fără să facem nimic în timp ce ei zdrobesc libertăţile la Hong Kong”, a declarat el.

Republicanul Pat Toomey, celălalt autor al legii, precizează că aceasta transmite ”mesajul că Statele Unite şi lumea liberă nu mai vor să ignore cele mai rele acţiuni” ale Beijingului.

”N-am nicio îndoială că preşedintele o va semna”, a declarat el apoi jurnaliştilor.

PENALIZAREA BĂNCILOR

Această lege - Hong Kong Autonomy Act - merge mai departe decât sancţiunile adoptate anul trecut de Congres şi promulgate de Donald Trump, în pofida protestelor Chinei.

Noul text îi vizează nu doar pe oficiali chinezi, ci şi Poliţia din Hong Kong, declanşând în mod obligatoriu sancţiuni vizându-i pe toţi cei care ar fi identificaţi ca acţionând în vederea restrângerii libertăţilor în două rapoarte guvernamentale consecutive.

El permite sancţinarea ”oricărei persoane implicate în acte care atacă libertăţile fundamentale promise poporului din Hong Kong”, a precizat senatorul Toomey.

Punctul crucial este că această lege ”penalizează băncile care aleg să finanţeze eroziunea autornomiei Hong Kongului, băncile care îşi plasează beneficiarii mai presus de drepturile fundamentale ale omului” ale locuitorilor fostei colonii britanice, a subliniat el.

”Cred că, în realitate, băncile chineze sunt dependente de Statele Unite şi nu invers”, a spus Pat Toomey, afirmând că se aşteaptă ca nume mici să rişte să se expună sancţiunilor.

Promulgată marţi de preşedintele chinez Xi Jinping, legea securităţii naţionale antrenează, potrivit critciilor acesteia, un recul al libertăţilor fără precedent de la retrocerea Chinei de către Regatu Unit a Hong Kongului, în 1997.

Statele Unite, la fel ca alte ţări occidentale, consideră că este vorba despre reducerea la tăcere a opoziţiei, în urma unor manifestaţii uriaşe de anul trecut, care vizau să denunţe influenţa Guvernului central chinez.

La mai puţin de 24 de ore de la intrarea legii în vigoare, poliţia a procedat, miercuri, la primele arestări.

SALVAREA REFUGIAŢILOR

Tot în Congresul american, parlamentari republicani şi democraţi au prezentat săptămâna aceasta alt proiect de lege - Hong Kong Safe Harbor Act - care-i plasează pe locuitorii Hong Kongului într-o categorie prioritară în cererea statutului de refugiat, similară celei acordate cubanezilor.

Ea deschide astfel ”o cale către azilul politic activiştilor din prima linie, aflaţi în pericol imediat”, a precizat unul dintre iniţaitorii textului, republicanul John Curtis.

Textul îl îndeamnă totodată pe secretarul de Stat american Mike Pompeo să coordoneze primirea ”locuitorilor Hong Kongului ca refugiaţi cu alte ţări care împărtăşesc aceeaşi poziţie”.

Unul dintre tinerii activişti din cadrul mişcării de la Hong Kong în favoarea unor reforme democratoce, Nathan Law, a anunţat joi că a fugit de la Hong Kong.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.