Un tribunal din Moscova a ordonat vineri, în lipsă, arestarea jurnalistului bulgar de investigaţii Hristo Grozev, ale cărui reportaje pentru reţeaua Bellingcat au făcut dezăvluiri stânjenitoare despre liderii Rusiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hristo Grozev a investigat otrăvirea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi doborârea avionului de pasageri MH17 deasupra estului Ucrainei în 2014. Grozev, care este principalul jurnalist specializat pe Rusia în cadrul Bellingcat, a relatat, de asemenea, despre războiul împotriva Ucrainei.

Ordinul de vineri a fost emis la trei săptămâni după arestarea jurnalistului american Evan Gershkovich sub acuzaţia de spionaj.

Potrivit agenţiei RIA, motivul invocat pentru mandatul de arestare estre că jurnalistul Grozev ar fi trecut ilegal frontiera rusă. RIA citează o sursă din cadrul forţelor de ordine care a declarat că Grozev a fost acuzat că a facilitat evadarea lui Roman Dobrohotov, editorul unei publicaţii online ruse, care a părăsit Rusia în 2021. Dobrohotov lucrează pentru The Insider, care a cooperat cu Bellingcat în cadrul unor proiecte ruseşti.

După ordinul judecătoresc, Grozev a scris pe Twitter: "După cum a spus Dobrohotov, de ce nu ne otrăvesc în absenţă şi să terminăm odată cu asta?"

Grozev păstrează ascuns locul unde se află din motive de securitate. În decembrie 2022, Ministerul de Interne al Rusiei l-a pus pe o listă de persoane căutate, ceea ce a provocat un protest din partea Bulgariei.

Potrivit Interfax, Ministerul rus al Justiţiei l-a adăugat vineri pe Grozev şi pe lista sa de agenţi străini, acuzându-l că distribuie "informaţii neverificate despre deciziile luate de autorităţile publice".

CITEȘTE ȘI Reacţia lui Kirilo Budanov, şeful spionajului militar al Ucrainei, după ce justiţia rusă a emis pe numele lui un mandat de arestare pentru organizarea de atacuri teroriste

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.