Un grupuscul german de extremă stânga, ”Vulkan Gruppe”, revendică marţi o ”sabotare” a unei infrastructuri electrice care l-a obligat pe constructorul american de maşini electrice tesla să-şi oprească producţia într-o fabrică situată lângă Berlin, potrivit unui mesaj postat pe site-ul Indymedia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin sabotajul nostru, ne-am stabilit obiectivul de a realiza cea mai mare pană de curent posibilă la gigafabrica” Tesla, anunţă într-un comunicat publicat pe această platformă folosită de către activişti de exgtremă stânga Vulkan Gruppe.

Marţi dimineaţa, un incendiu a scos din serviciu un pilon electric situat în apropiere de instaaţia Tesla, în sudul capitalei germane.

Fabrica americană de construcţie a fost obligată să-şi oprească producţia din cauza penei de curent - care afectat şi localităţi vecine.

Poliţia a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la o presupusă incendiere voită, iar reprezentanţi ai fabricii şi autorităţile locale au denunţat un act intenţionat.

Tesla ”mănâncă pământ, resurse, oameni, forţă de muncă şi scuipă 6.000 de SUV-uri, maşini de ucis şi camioane-monstru pe săptămână”, denunţă gruparea pe Indymedia.

Activiştii acuză fabrica de ”poluarea pânzei freatice şi consumarea, în (producerea) produselor sale, cantităţi uriaşe ale unei resurse de apă potabilă deja rară”.

Inaugurată în 2022, această Gigafactory a Tesla din apropiere de Berlin este prima instalaţie de producţie din Uniunea Europeană a grupului american, care produce SUV-ul-far Model Y, destinat consumatorilor de pe continent.

Construirea instalaţiei într-o zonă împădurită, în landul Brandenburg, a provocat opoziţia unor grupări de apărarea mediului.

Îngrijorările acestora au fost relansate de un plan tesla de a extinde instalaţia în vederea unei dublări a capacităţii de producţie.

Într-un vot consultativ al locuitorilor comunei vizate, în februarie, o largă majoritate s-a exprimat prin vot ”împotriva” extinderii, care s-a aflat în centrul multor dezbateri publice organizate de către reprezentanţiai Tesla şi primăriei ăn vederea prezentării amenajărilor prevăzute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.