O fostă ambasadoare britanică în Myanmar şi soţul ei, un fost prizonier politic birman, sunt reţinuţi de autorităţile birmane, a declarat, joi, o sursă diplomatică pentru AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicky Bowman, aflată în funcţie între 2002 şi 2006, a fost arestată miercuri la Yangon, capitala economică a ţării, afecată de un conflict violent început odată cu lovitura de stat din 1 februarie 2021.

Soţul ei, artistul birman Htein Lin, fost deţinut politic între 1998 şi 2004, a fost şi el arestat, potrivit acestei surse, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

”Suntem îngrijoraţi de arestarea unui britanic în Myanmar”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei britanice.

”Suntem în contact cu autorităţile locale şi oferim asistenţa consulară necesară”, a continuat el.

Presa locală a scris că cei doi au fost transferaţi la închisoarea Insein din Yangon şi sunt acuzaţi de încălcarea codului de imigrare. Întrebat despre acest subiect, un purtător de cuvânt al juntei nu a răspuns solicitărilor AFP.

Vicky Bowman conduce Centrul pentru Economie Responsabilă din Myanmar (MCRB) din iulie 2013. Ea a ocupat, de asemenea, funcţia de al doilea secretar la Ambasada Marii Britanii în Birmania între 1990 şi 1993. De la lovitura de stat care l-a îndepărtat de la putere pe liderul civil Aung San Suu Kyi, armata duce o represiune sângeroasă împotriva oponenţilor săi, cu peste 2.100 de civili ucişi şi aproape 15.000 arestaţi, potrivit unui ONG local.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.