În ultima săptămână, forţele irakiene şi kurzii peshmerga au eliberat mai multe sate din apropierea bastionului jihadiştilor Statului Islamic de la Mosul, iar într-o asemenea localitate au fost întâmpinaţi de o fetiţă de zece ani cu ochii înlăcrimaţi şi gata să le sărute picioarele soldaţilor, care au adus libertatea. Cu doar câteva zile în urmă, jihadiştii ISIS au executat mai mulţi bărbaţi şi copii din satul Kafer, situat la 30 de kilometru de Mosul, relatează The Mirror.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am crezut că nu o să veniţi niciodată”, le spune Aysha soldaţilor irakieni ajunşi pe străzile din Kafer. Satul s-a aflat în ultimii doi ani sub controlul jihadiştilor ISIS, care îşi apără vehement ultima redută din nordul Irakului.

Copila le povesteşte soldaţilor cum jihadiştii i-au executat tatăl în urmă cu doar câteva zile, iar mai mulţi copii din sat au fost de asemenea ucişi de către ISIS. 

”Sunt atât de recunoscătoare, am crezut că nu veţi veni niciodată să ne eliberaţi. Nu am avut mâncare sau apă în ultimele trei zile. Sunt doar cu mama, căci tatăl meu a fost ucis de terorişti”, spune Aysha.

Aceasta susţine că jihadiştii au luat mai mulţi copii din sat şi nimeni nu le cunoaşte soarta.

”Unii dintre ei au murit. Bărbaţii au obligat-o pe mama mea să le dea toţi banii şi bijuteriile, iar acum nu mai avem nimic. Mulţumesc, mulţumesc. Mi-aş dori să vă sărut picioarele”.

Circa 30.000 de militari ai forţelor guvernamentale irakiene, kurzi peshmerga şi combatanţi sunniţi iau parte la ampla operaţiune militară împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a avertizat că până la 100.000 de civili irakieni ar putea să invadeze în următoarele săptămâni frontierele siriene şi turce, tocmai pentru a scăpa din calea ofensivei.

De asemenea, peste un milion de civili trăiesc în bastionul jihadist de la Mosul. Acesta ar putea să fie eliberat complet în următoarele săptămâni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.