O femeie născută în Marea Britanie care a mers în Siria la şcoală şi s-a alăturat Statului Islamic contestă decizia guvernului Regatului Unit de a-i retrage cetăţenia. Avocaţii ei au declarat în faţa unei instanţe din Londra că femeia este probabil ”un copil care a fost victima traficului de persoane”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Shamima Begum a părăsit Londra în 2015 la vârsta de 15 ani şi a călătorit cu doi prieteni de şcoală în Siria, unde s-a căsătorit cu un luptător al Statului Islamic şi a născut trei copii, însă toţi au murit.

Femeii i-a fost retrasă cetăţenia britanică din motive de securitate naţională în 2019, la scurt timp după ce a fost găsită într-un lagăr de detenţie din Siria.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Begum, acum în vârstă de 23 de ani, face recurs împotriva acestei decizii într-o audiere de cinci zile la Comisia Specială de Recurs în Imigrare, un tribunal specializat care examinează recursurile împotriva deciziilor de retragere a cetăţeniei din motive de securitate naţională.

Samantha Knights, care o reprezintă pe Begum, a declarat luni că decizia de a-i retrage cetăţenia a făcut-o pe Begum ”în mod efectiv un exilat pe viaţă”.

”Acest caz se referă la o copilă britanică în vârstă de 15 ani care a fost convinsă, influenţată şi afectată împreună cu prietenii ei de o maşinărie de propagandă ISIS hotărâtă şi eficientă”, a spus ea, folosind un alt acronim pentru gruparea militantă islamistă.

Avocaţii lui Begum au subliniat în argumente scrise că Ministerul britanic de Interne britanic i-a revocat cetăţenia ”fără a încerca a să investigheze şi să stabilească, şi cu atât mai puţin să ia în considerare, dacă a fost un copil care a devenit victimă a traficului de persoane”.

De asemenea, ei au susţinut că există dovezi clare că Begum a fost ”recrutată, transportată, transferată, adăpostită şi primită în Siria în scopul exploatării sexuale”.

Avocaţii ei au mai spus că intrarea lui Begum şi a prietenilor ei în Siria a fost ”facilitată de un agent canadian care lucrează pentru ISIS”.

Cu toate acestea, avocaţii care reprezintă Ministerul britanic de Interne au spus că dosarul lui Begum era mai degrabă despre securitatea naţională decât despre trafic.

James Eadie, care reprezintă Guvernul britanic, a declarat în argumente scrise că Begum s-a alăturat Statului Islamic şi a rămas în Siria timp de patru ani până în 2019.

Eadie a spus că Begum a părăsit teritoriul Statului Islamic ”atunci când califatul s-a prăbuşit”.

”Chiar şi în acel stadiu, dovezile demonstrează că a plecat doar din motive de siguranţă şi nu din cauza unei deziceri autentice de grup”.

Un ofiţer britanic din cadrul serviciilor secrete cunoscut doar sub numele de Martorul E, care a depus mărturie din spatele unui paravan, a spus că este ”de neconceput” ca o persoană care călătoreşte în Siria pentru a se alătura Statului Islamic în 2015 ”nu ştie ce face (SI) ca organizaţie teroristă”.

El a spus că nu este posibil ca o tânără de 15 ani ”să nu ştie despre ce este vorba ISIL”, în special un adolescent care lua note mari la şcoală.

”În unele privinţe, ea ar fi ştiut ce face şi ar fi avut libertatea de a face acest lucru”, a spus Martorul E.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.