O jurnalistă rusă foarte cunoscută şi un avocat au fost atacaţi marţi în Cecenia şi au suferit răni grave după ce mai mulţi bărbaţi mascaţi au forţat maşina în care se aflau să oprească, au anunţat angajatorul jurnalistei şi grupuri de apărare a drepturilor omului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elena Milaşina, o cunoscută jurnalistă de la ziarul Novaia Gazeta - care nu mai are voie să funcţioneze în Rusia - călătorea spre capitala cecenă Groznîi de la aeroportul local împreună cu Aleksandr Nemov, un avocat, când au fost atacaţi.

Atacatorii au ras-o pe Milaşina în cap, i-au rupt câteva degete şi i-au turnat în cap vopsea verde, potrivit grupului pentru drepturile omului Memorial, care precizează că femeia şi-a pierdut cunoştinţa de mai multe ori .

"Au fost loviţi cu brutalitate, inclusiv în faţă, au fost ameninţaţi cu moartea, li s-a pus un pistol la tâmplă, li s-a luat echipamentul şi le-a fost distrus", a declarat Memorial într-o postare pe Telegram. "În timp ce erau bătuţi, li s-a spus: Aţi fost avertizaţi. Ieşiţi de aici şi nu mai scrieţi nimic", menţionează Memorial.

Grupul pentru drepturile omului "Echipa împotriva torturii" a declarat că avocatul Nemov a fost înjunghiat în picior. Atacatorii lor au lăsat să se înţeleagă clar că cei doi erau pedepsiţi pentru activismul şi reportajele lor, a precizat şi această organizaţie.

Milaşina şi Nemov, care urmau să participe la o audiere în instanţă în cursul zilei de marţi, se află acum la spital în Groznîi. O fotografie cu Milaşina postată pe reţelele sociale o arată pe aceasta stând pe un pat de spital, cu faţa acoperită cu vopsea verde, cu capul ras şi cu bandaje pe braţul stâng şi pe mâna dreaptă.

Milaşina şi Nemov se aflau în Cecenia pentru a urmări condamnarea de către un tribunal local a Zaremei Musaeva, o femeie cecenă acuzată de agresarea unui poliţist.

Anul trecut, o instanţă rusă a retras licenţa de presă a publicaţiei Novaia Gazeta, condusă de Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, o decizie despre care Muratov a spus că a fost motivată politic.

Nu a existat decoamdată niciun comentariu despre incidentul petrecut marţi din partea autorităţilor din Cecenia, precizează Reuters.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.