Poliţia britanică a anunţat joi că a găsit o bombă ataşată de un camion, în Irlanda de Nord, după ce a fost alertată cu privire la prezenţa unui vehicul-capcană la bordul unui feribot în noaptea Brexitului, şi acuză ”republicani disidenţi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia din Irlanda de Nord a anunţat într-un comunicat că a primit, la 31 ianuarie, informaţii potrivit cărora un dispozitiv exploziv a fost plasat într-un camion care urma să călătorească cu un feribot în aceaşi seară din Irlanda de Nord în Scoţia.

Percheziţii nu au condus, la acel moment, la vreun rezultat.

După mai multe zile, într-o zonă industrială, în Irlanda de Nord, la aproximativ 40 de kilometri vest de Belfast, a fost găsit un dispozitiv exploziv ataşat de un camion, cu ajutorul unor noi informaţii, precizează aceeaşi sursă.

”Informaţiile de care dispune poliţia arată în mod clar că republicani disidenţi au ataşat în mod deliberat (...) un dispozitiv exploziv de un camion de marfă, ştiind perfect că acesta îi expunea pe şofer, automobilişti şi publicul unui risc de rănire de moarte”, declară poliţia.

Timp de trei decenii, republicanii naţionalişti, majoritatea catolici, şi unioniştii, în principal protestanţi, susţinători ai unei rămâneri a Irlandei de Nord în Regatul Unit, s-au înfruntat în cursul ”Tulburărilor”, implicând de asemenea armata britanică, soldate cu aproximativ 3.500 de morţi.

Acordul de Pace din Vinerea Mare a pus capăt tulburărilor în 1998, instaurând o împărţire a puterii executive şi o frontieră deschisă cu Irlanda, a cărei rămânere deschisă a fost o problemă crucială în negocierile Brexitului.

Nivelul ameninţării legate de terorism în Irlanda de Nord este stabilit drept ”grav” de către autorităţi, ceea ce înseamnă că un atac este considerat ”extrem de probabil”.

În aprilie, o jurnalistă în vârstă de 29 de ani, a fost ucisă cu un glonţ în confruntări la Londonderry, la frontiera irlandeză. Noua IRA, o grupare republicană disidentă care luptă pentru reunificarea Irlandei, şi-a recunoscut responsabilitatea.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.