O bombă a explodat, vineri, într-o moschee aglomerată din vestul Afganistanului, iar incidentul s-a soldat cu cel puţin 18 morţi, inclusiv un cleric important apropiat talibanilor, şi 21 de răniţi, au declarat oficiali talibani şi un medic local, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Explozia din oraşul Herat a lăsat curtea moscheii Guzargah plină de cadavre şi pământul pătat de sânge, după cum se poate observa în videoclipul de la faţa locului postat pe reţelele sociale.

Bărbaţii strigau şocaţi şi îngroziţi: ”Dumnezeu este mare!”.

Bomba a explodat în timpul rugăciunilor de vineri după-amiază, când moscheile sunt pline de credincioşi.

Printre cei decedaţi se numără Mujib-ul Rahman Ansari, un cleric important, cunoscut în Afganistan pentru criticile sale la adresa guvernelor ţării susţinute de Occident în ultimele două decenii. Ansari era considerat un apropiat al talibanilor, care au preluat controlul asupra ţării în urmă cu un an, în timp ce forţele străine s-au retras.

Moartea sa a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Chiar înainte de bombardament, Ansari s-a întâlnit într-o altă zonă a oraşului cu vicepremierul guvernului taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar, care se afla într-o vizită la Herat. El s-a grăbit să ajungă după întrevedere la moschee pentru rugăciunile de la amiază, a spus un consilier al lui Baradar într-un tweet.

Ambulanţele au transportat 18 cadavre şi 21 de persoane rănite în urma exploziei la spitalele din Herat, a declarat Mohammad Daud Mohammadi, un oficial al centrului de ambulanţă Herat.

Atentatul de vineri nu a fost revendicat.

Luna trecută, un atentat cu bombă la o moschee din capitala Kabul a vizat şi ucis un cleric pro-taliban într-un atac revendicat de gruparea Stat Islamic, care a desfăşurat o campanie sângeroasă de atacuri împotriva talibanilor şi a grupurilor minoritare, în special şiiţilor pe care gruparea extremistă sunnită Statul Islamic îi consideră eretici. Gruparea a organizat frecvent atacuri sinucigaşe în timpul rugăciunilor de vineri.

Moscheea Guzargah din Herat, unde Ansari a fost mult timp predicator, atrage adepţi ai islamului sunit, curentul dominant din Afganistan, al cărui adepţi sunt şi talibanii.

Ansari a fost ani de zile un ghimpe în guvernul pro-occidental al Afganistanului. În predicile sale de la Guzargah, el şi-a îndemnat susţinătorii să protesteze faţă de practicile guvernelor şi a predicat împotriva drepturilor femeilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.