Numeroase companii aeriene, inclusiv Air France şi Lufthansa, au anunţat miercuri o suspendare a survolării spaţiilor aeriene ale Iranului li Irakului, la câteva ore după atacuri efectuate de Iran asupra a două baze în care se află militari militari americani în Irak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Federală americană a Aviaţiei (FAA) a interzis încă de marţi seara avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi Golful Persic, în urma unor atacuri.

”Ca măsură de precauţie şi încă de la anunţarea unor atacuri aeriene, Air France a hotărât să suspende până la noi ordine orice survolare a spaţiilor aeriene iranian şi irakian”, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei aeriene contactat de AFP.

”Planurile de zbor sunt ajustate în timp real, în funcţie de deciziile autorităţilor franceze şi regionale, peste tot în lume, pentru asigurarea celui mai înalt nivel de securitate zborurilor”, a adăugat el.

Compania olandeză KLM, care face parte din acelaşi grup, a aplicat acelaşi principiu al precauţiei.

”Toate zborurile către diverse destinaţii din Asia de Sud-Est şi din Orientul Mijlociu vor fi asigurate pe rute alternative”, a declarat un purtător de cuvânt KLM pentru AFP.

Lufthansa a anulat mai întâi un zbor zilnic către Teheran, după care şi-a suspendat, la rândul său, survolările Iranului şi Irakului.

Compania naţională poloneză LOT îşi trimite pe rute ocolitoare zborurile către India, Singapore, Sri Lanka şi Thailanda, fără ca orele sau durata zborurilor să fie afectate.

Aceste schimbări de rută intervin după ce Iranul a lansat 22 de rachete asupra bazelor de la Ain al-Assad şi Erbil, în Irak, folosite de armata americană, ca represalii faţă de atacul american în care a fost asasinat vineri, la Bagdad, generalul iranian Qasem Soleimani.

ANULĂRI ŞI OCOLIRI

În Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi-au anulat zborurile către Bagdad. Compania low-cost Flydubai şi-a menţinut însă legăturile către Basra şi Najaf, în sudul Irakului.

Numeroase companii din regiune şi-au suspendat deja zborurile către irak de mai multe zile, după asasinarea generalului Soleimani - Bahrein Airways sau Kuwait Airways.

EgyptAir şi-a suspendat de marţi zborurile către Bagdad, pe o perioadă de trei zile.

Companii asiatice au procedat la fel.

Singapore Airlines îşi deviază zborurile deasupra Iranului, Malaysia Airlines şi-a schimbat ruta zborurilor între Londra, Jeddah şi Medina, tot pentru a evita spaţiul aerian iranian.

Vietnam Airlines a anunţat că zborurile sale către şi dinspre Europa evită ”zone de instabilitate potenţială” în Orientul Mijlociu, în pofida faptului că rutele obişnuite ale acestor zboruri nu traversează spaţiile aeriene iranian sau irakian.

Compania australiană Qantas a anunţat că zborul de la Perth la Londra survolează Asia şi nu Orientul Mijlociu şi prezintă o întârziere de 40 de minute.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.