Guvernul condus de Dorin Recean a depus, joi, jurământul, după ce a obţinut votul de învestitură în Parlament cu 62 din cele 101 voturi posibile, punându-se astfel capăt rapid unei crize politice apărute după demisia fostul premier Natalia Gavriliţa, vinerea trecută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de depunere a jurmântului a avut loc la sediul Preşedinţiei Republicii Moldova, în prezenţa preşedintei Maia Sandu şi a preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu.

Noul cabinet, care are 16 membri, păstrează zece dintre foştii membri ai echipei conduse de Natalia Gavriliţa, între care ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, şi ministrul de externe, Nicu Popescu.

Şase dintre miniştri sunt femei şi patru au şi rang de vicepremieri.

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Dorin Recean, cere joi votul de învestitură în Parlament
CITEȘTE ȘI Premierul desemnat al Republicii Moldova, Dorin Recean, cere joi votul de învestitură în Parlament

În alocuţiunea rostită după depunerea jurmământului, preşedinta Maia Sandu a mulţimit pentru activitatea „extraordinară” depusă de fostul premier Natalia Gavriliţa şi a subliniat că noul guvern îşi va desfăşura activitatea „într-o perioadă dificilă”, marcată de „multiple crize”.

„Ameninţările la adresa ţării noastre rămân ridicate. Tentativele de destabilizare sunt o realitate şi pentru instituţiile noastre reprezintă o adevărată provocare”, a subliniat şefa statului.

„Republica Moldova trebuie nu numai să reziste, ci şi să se dezvolte”, a punctat Maia Sandu, subliniind orientarea proeuropeană a ţării. „Responsabilitatea noastră este să protejăm oamenii de crizele care ne afectează ţara, dar şi să investim în viitor. Sarcina noului guvern este să ofere siguranţă cetăţenilor şi să pună Republica Moldova pe un făgaş de reconstrucţie şi dezvoltare, în pofida crizelor. Proiectul nostru de dezvoltare este aderarea la Uniunea Europeană. Doar aşa ne putem păstra şi consolida democraţia, putem să accelerăm creşterea economică şi să ridicăm nivelul de trai al oamenilor”, a declarat preşedinta Maia Sandu.

CITEȘTE ȘI Premierul desemnat al Republicii Moldova, în Parlament: Neutralitatea s-ar putea în curând să nu ajute. Nu ne asigură, în caz de agresiune. Trebuie să ne consolidăm apărarea

Fostul premier Natalia Gavriliţa şi-a prezentat demisia la 10 februarie, subliniind că mandatul ei a fost unul cu precădere economic, iar acum accentul se pune pe securitate. În aceeaşi zi, preşedinta Maia Sandu a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean, consilier prezidenţial pe teme de securitate, drept candidat la funcţia de premier. Dorin Recean a schiţat trei direcţii mari ale programului său de guvernare: măsuri anticorupţie, investiţii şi securitate. Şi-a format cabinetul rapid, iar după nici o săptămână s-a prezentat în Parlament şi a obţinut votul de învestitură, după ce în prealabil a răspuns întrebărilor deputaţilor.

„Vom purcede imediat la acţiuni pe trei dimensiuni, cele mai importante. Prima este ordinea şi disciplina în instituţii. A doua dimensiune de intervenţie rapidă este să avem o nouă viaţă pentru economie. Trei, pacea şi stabilitatea. Trebuie să conştientizăm că de la al Doilea Război Mondial încoace, suntem la cel mai mare risc de provocări”, a arătat noul premier.

CITEȘTE ȘI Presa internaţională relatează pe larg despre criza politică apărută în Republica Moldova şi încearcă să o explice

CINE ESTE DORIN RECEAN

Absolvent de ASE, în perioada 2012-2015 Recean a fost ministru de interne în guvernele conduse de Vlad Filat şi Iurie Leancă, iar ulterior a activat în mediul privat până anul trecut, când a fost cooptat în echipa preşedintei Maia Sandu.

Recean a fost primul ministru civil de interne civil din Republica Moldova. La 31 mai 2013, când a căzut executivul condus de Filat, Dorin Recean a continuat să conducă Ministerul de Interne şi în Guvernul Leancă.

Anterior, el fusese viceministru al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor (în 2010), fiind responsabil de implementarea paşapoartelor biometrice, ca parte a planului de liberalizare a regimului de vize între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, menţionează agora.md.

Recean a desfăşurat şi activitate didactică, fiind lector la Academia de Ştiinţe Economice de la Chişinău şi a predat şi la Universitatea Internaţională Newport din Chişinău.

După alegerile din noiembrie 2014, Recean s-a retras din politică şi şi-a deschis o afacere. În februarie 2022, Recean revine în politică, fiind desemnat de Maia Sandu consilier prezidenţial pe probleme de securitate şi secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

În vârstă de 48 de ani, Dorin Recean este căsătorit şi are doi copii.

În februarie 2013, Dorin Recean, pe atunci ministru de interne, s-a pomenit în centrul unui scandal mediatic. În spaţiul public a apărut o înregistrare a unei discuţii telefonice dintre el şi Nicolae Vicol, care era la acea vreme şef al Serviciului Fiscal de Stat. Recean l-ar fi admonestat pe şeful de la Fisc, fiind nemulţumit de activitatea acestuia, şi a folosit un limbaj dur: „Noi o să ne clarificăm cu asta, Colea. Eu te-am rugat un lucru, dacă există probleme, adă-l şi eu am să-l trăsnesc cu capul de asfalt şi am să-l trăsnesc cu capul de perete”, ar fi spus Recean în acea discuţie, potrivit tv8.md. Convorbirea a apărut în spaţiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.

MESAJUL TRANSMIS DE MAIA SANDU LA DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI GUVERNULUI

„Stimate domnule Prim-ministru, stimaţi miniştri,
 
Aveţi de administrat treburile ţării într-o perioadă foarte dificilă, marcată de multiple crize. Aşteptările oamenilor faţă de dumneavoastră şi faţă de stat, în general, sunt foarte mari.
 
Republica Moldova trebuie nu doar să reziste, ci trebuie să se dezvolte. Responsabilitatea noastră este să protejăm oamenii de crizele care ne afectează ţara, dar şi să investim în viitor.
 
Sarcina noului Guvern este să ofere siguranţă cetăţenilor şi să pună Republica Moldova pe un făgaş de reconstrucţie şi dezvoltare, în pofida crizelor.
 
Proiectul nostru de dezvoltare este aderarea la Uniunea Europeană. Doar aşa ne putem păstra şi consolida democraţia, putem să accelerăm creşterea economică şi să ridicăm nivelul de trai al oamenilor.
 
Schimbările pe care trebuie să le facem pentru a îndeplini condiţiile Uniunii Europene nu sunt doar cerinţe ale procesului de aderare, ele sunt premisa bunei funcţionări a statului. Nu le facem pentru cineva, le facem pentru noi - pentru îmbunătăţirea situaţiei din justiţie, pentru creşterea competitivităţii economiei şi, respectiv, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale oamenilor. Îndeplinindu-le, vom apropia statul de cetăţean.
 
În acest an şi în anii care vin, trebuie să reconstruim economia. Politicile noastre trebuie să motiveze oamenii care muncesc, să-i motiveze pe cei care creează locuri de muncă, pe angajaţii conştiincioşi.
 
Obiectivul este să creăm mai multe locuri de muncă, să creştem productivitatea muncii. Avem nevoie de măsuri ferme în domeniul economic, care se vor reflecta în creşterea nivelului de trai.
 
Avem nevoie de paşi hotărâţi pentru a consolida securitatea ţării. Războiul din Ucraina continuă, şi acest război comportă riscuri şi pentru noi.
 
Ameninţările la adresa ţării noastre rămân ridicate. Tentativele de destabilizare sunt o realitate şi pentru instituţiile noastre reprezintă o adevărată provocare.
 
Am încredere că vom menţine pacea şi ordinea în ţară. Îi vom proteja pe cetăţenii Republicii Moldova şi pe toţi oamenii care trăiesc aici.
 
Guvernul trebuie să continue eforturile de curăţare a justiţiei. Avem responsabilitatea în faţa oamenilor să facem dreptate în ţara noastră. Este una din promisiunile noastre în faţa cetăţenilor şi ne vom ţine de cuvânt. Oricâte blocaje, oricâtă rezistenţă ar fi, schimbările din justiţie trebuie continuate şi accelerate.
 
Trebuie să continuăm reconstrucţia localităţilor. În acest an şi în anii care vin, Guvernul urmează să finalizeze şi să pornească noi proiecte de infrastructură în localităţi, în cadrul programului “Satul European” şi în cadrul altor programe.
 
Investiţiile în infrastructură vor schimba calitatea vieţii în localităţile din ţară. Oamenii trebuie să vadă mai multe drumuri de calitate, să simtă că satele şi oraşele lor se schimbă în bine, că au şcoli şi grădiniţe europene, că au spitale şi servicii medicale mai bune. Viaţa în Moldova poate fi mai bună şi în sate, şi în oraşe.
 
Noul Guvern trebuie să păstreze Moldova în lumea ţărilor libere, unde viaţa omului contează şi unde fiecare poate gândi şi acţiona liber, îşi poate construi viaţa pe care şi-o doreşte. Cetăţenii rămân îngrijoraţi, iar guvernul trebuie să răspundă acestor îngrijorări, în toate domeniile. Aştept de la Guvern să comunice deschis şi direct cu oamenii, să-i informeze clar despre tot ceea ce face.
 
Vreau să folosesc această ocazie să-i mulţumesc încă o dată Nataliei Gavriliţa şi colegilor care pleacă astăzi din Guvern pentru efortul extraordinar pe care l-au depus în cele 18 luni de mandat.
 
Domnule Prim-ministru, stimaţi miniştri, aveţi în faţă o sarcină dificilă, dar eu ştiu că veţi reuşi. Am încredere în Republica Moldova şi în puterea noastră de a o reconstrui. Succes!”
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.