Noua Zeelandă a raportat luni noi cazuri de Covid-19 şi prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat că va fi trecut la faza a doua de relaxare a măsurilor, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei noi cazuri au fost raportate în prima zi a săptămânii. Este vorba despre două asistente medicale şi despre o persoană care a călătorit în străinătate. 

Totalul cazurilor de Covid-19 în ţara cu aproximativ 5 milioane de locuitori a ajuns la 1.147, potrivit Ministerului Sănătăţii, care a precizat că au fost declaraţi vindecaţi 93% dintre toţi cei confirmaţi ca fiind contaminaţi şi probabil contaminaţi.

Noua Zeelandă s-a aflat mai mult de o lună în stadiul 4 al restricţiilor. Pe 28 aprilie, autorităţile au decis o relaxare a măsurilor.

Ardern a vorbit luni despre măsurile care au funcţionat - inclusiv controlarea strictă a graniţelor - şi a avertizat că „nu am câştigat încă războiul”.

„Este posibil să existe o răspândire silenţioasă a coronavirusului în viitor... astfel că astăzi anunţ că Executivul este de acord că suntem pregătiţi să trecem la nivelul 2, să deschidem economia în condiţii de siguranţă”, a declarat ea.

Prim-ministrul a mai spus că nivelul al doilea înseamnă că oamenii pot reveni la birouri şi copii, la şcoală, din 18 mai. Mall-urile, cafenelele, saloanele de cosmetică şi alte servicii vor putea, de asemenea, să fie redeschise, însă graniţele vor rămâne închise şi doar neozeelandezilor le este permis să intre în ţară.

„În zece zile, vom fi redeschis cele mai multe dintre afacerile din Noua Zeelandă”, a adăugat Ardern, care a precizat că nu vor fi permise petrecerile, nunţile şi înmormântările cu mai mult de zece participanţi.

La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus la finalul anului trecut în Wuhan (China), au fost înregistrate peste 4 milioane de cazuri de contaminare şi mai mult de 280.000 de decese.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.