Preşedintele Consiliului European Donald Tusk este ”absolut sigur” că noua echipă de la conducerea Uniunii Europene (UE) se va opune oricărei renegocieri a acordului Brexitului, Berlinul este dispus să exploreze orice idee avansată de viitorul premier britanic dar acordul retragerii va rămâne nechimbat, iar Emmanuel Macron subliniază că vina unui ”no deal” revine Londrei, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt absolut sigur că noii lideri ai instituţiilor noastre vor fi la fel de coerenţi ca noi în ceea ce priveşte acordul retragerii şi disponibilitatea noastră de a discuta viitoare relaţie” cu Londra, a subliniat marţi, în faţa presei, Tusk.

Germania doreşte să exploreze orice idei pe care le-ar prezenta viitorul premier britanic în vederea ieşirii din impasul Brexitului, însă acordul retragerii ”va rămâne aşa cum este”, a anunţat miercuri ambasadorul german la Londra.

”Imediat ce va exista un nou premier în această ţară, noi vom explora ideile noi prezentate, însă ţinând cont de un lucru important, şi anume că acordul retragerii va rămâne aşa cum este”, a declarat la BBC ambasadorul german Peter Wittig.

Membrii Partidului Conservator britanic (la putere), urmează să-şi aleagă la 23 iulie viitorul lider. Boris Johnson şi Jeremy Hunt se înfruntă să preia conducerea partidului şi să se instaleze la numărul 10 pe Downing Street.

Acordul retragerii pe care UE refuză să-l renegocieze, închieat între Bruxelles şi premierul demisionar Theresa May, a fost respins în trei rânduri de către Parlamentul britanic.

Deputatul conservator Boris Johnson, un aprig susţinător al Brexitului, este favoritul la succesiunea lui May.

Ieşirea Regatului Unit din UE, prevăzută iniţial la 29 martie, a fost amânată la 31 octombrie, însă condiţiile plecării rămân incerte.

”Nu trebuie să ne fie frică de un «no deal»”, a îndemnat marţi, la Bruxelles, preşedintele francez Emmanuel Macron.

”Altfel suntem ostatici ai taberei din faţa noastră, trebuie să încetăm să tergiversăm”, a adăugat şeful statului francez, un susţinător al unei amânări scurte a Brexitului atunci când s-a stabilit termenul-limită la 31 octombrie.

Într-o conferinţă de presă despre viitorul UE, Emmanuel Macron a dat asigurări că Londra va purta vina unui Brexit fără acord (”no deal”).

Viitorul Guvern britanic va trebui să-i convingă pe europeni printr-o nouă propunere sau un ”fapt politic nou”, dacă vrea să obţină o amânare suplimentară a datei Brexitului după 31 octombrie şi va purta responsabilitatea unui eventual ”no deal”, a subliniat Macron.

El a reiterat că doreşte ca britanici să accepte până la 31 octombrie acordul retragerii negociat de May cu UE.

În privinţa unei plecări din Uniune fără acord, ”nu trebuie să ne fie frică de acest scenariu, care nu este cel mai bun, dar care este în continuare o opţiune posibilă şi care va fi, în final, responsabilitatea britanică, amintesc acest lucru. Pentru că, până în ultima secundă, Guvernul britanic are posibilitatea să retragă Articolul 50 şi să decidă să nu mai iasă din Uniune”, a subliniat Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.