Autorităţile sanitare norvegiene au prelungit vineri suspendarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford - până la 15 aprilie -, apreciind că este necesară o aprofundare a examinării eventualelor efecte ale vaccinului, în urma unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o decizie dificilă, dar justificată, de prelungire a suspendării vaccinului AstraZeneca(-Oxford)”, anunţă un reprezentant al Institutului norvegian de Sănătate Publică (FHI), Geir Bukholm.

”Credem că este necesar să efectuăm mai multe studii cu privire la aceste cazuri”, subliniază el în acest comunicat.

Mai mulţi membri ai personalului de îngrijire din Norvegia, în vârstă de până în 55 de ani, anterior sănătoşi, au prezentat o combinaţie de simptome atipice - cheaguri de sânge, hemoragie şi o scădere a nivelului trombocitelor, la câteva zile după ce au fost vaccinaţi cu vaccinulu AstraZeneca-Oxford.

Trei dintre ei au murit, iar altă persoană, relativ tânără şi fără probleme de sănătate cunoscute, a murit în urma unei hemoragii cerebrale.

Nicio legătură nu s-a stabilit, în acest stadiu, cu vaccinul laboratorului farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca.

Însă o echipă medicală norvegiană a anunţat că consideră aceste cazuri rare, dar grave, consecinţa unui ”puternic răspuns imunitar”, declanşat de către vaccinul AstraZeneca-Oxford.

”Cel mai important este să se stabilească dacă există o legătură de cauzalitate între vaccinare şi aceste efecte secundare foarte grave, aşa cum suspectăm noi”, a declarat la postul de radio NRK directoarea FHI, Camilla Stoltenberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.