Coreea de Nord a efectuat duminică, pentru a treia zi consecutiv, exerciţii de artilerie cu muniţie reală pe coasta de vest, în apropiere de frontiera maritimă cu Coreea de Sud, potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, citată de AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile locale din Yeongpyeong, o insulă sud-coreeană îndepărtată din Marea Galbenă, situată în apropierea coastei nord-coreene, au declarat pentru AFP că au trimis mesaje pe telefoanele mobile ale locuitorilor, îndemnându-i să rămână acasă.

"În prezent se aud focuri de tun nord-coreean", se arată în mesaje, sfătuindu-i pe rezidenţi să nu facă "activităţi în aer liber" şi evocând posibilitatea ca forţele sud-coreene să riposteze.

Potrivit Yonhap, niciun proiectil nu a căzut de pe partea sud-coreeană a liniei de demarcaţie maritimă.

Vineri, locuitorilor din Yeonpyeong şi Baengnyeong, o altă insulă sud-coreeană situată foarte aproape de Coreea de Nord, li s-a ordonat să se evacueze în adăposturi din cauza tirurilor de artilerie nord-coreene în apele din jur. Peste 200 de obuze au fost trase, potrivit Seulului, a cărui armată a ripostat cu un exerciţiu de tragere reală câteva ore mai târziu în Yeonpyeong.

Iar sâmbătă, armata sud-coreeană a anunţat că Phenianul a tras 60 de obuze în apele din apropierea Yongpyeong, aproape de linia de demarcaţie maritimă.

Cu toate acestea, Coreea de Nord a venit cu o versiune diferită despre tirul de sâmbătă. Potrivit lui Kim Yo Jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, ar fi fost de fapt încărcături explozive simulând sunetul unui tun, pe care forţele nord-coreene le-au detonat pentru a testa reacţia sud-coreeană.

"Armata noastră nu a tras niciun obuz în apă", a spus Kim Yo Jong într-o declaraţie difuzată duminică de agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA.

"Armata necinstită a Republicii Coreea a muşcat momeala pe care i-am aruncat-o", a adăugat ea. Ea a mai spus ironic: "În viitor, ei vor confunda chiar şi zgomotul tunetului pe cerul nordic cu focul de artilerie al armatei noastre".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.